Da li je uopšte potrebno grijati motor zimi?

Kada se temperature spuste ispod nule često se u jutranjim časovima može čuti buka koja dolazi od automobila čiji motori rade “u leru”.

Stručnjaci navode da je u pitanju stara navika koja datira iz vremena kada su svi automobili imali motore sa karburatorima. Tada je zagrijavanje motora na niskim temperaturama vazduha prije pokretanja vozila imalo smisla.

Danas svi noviji modeli imaju elektronsko ubrizgavanja goriva. Senzori mjere spoljašnju temperaturu i sistem prilagođava rad motora, pa se smatra da je dovoljno da motor radi samo 30-60 sekundi prije polaska. Nakon toga može se započeti sa vožnjom jer će motor brže dostići radnu temperaturu ako je auto u pokretu, nego kada motor i dalje radi u leru.

Kada zagrijavate motor u leru tokom hladnih dana, ne samo što bez potrebe trošite gorivo, već se sa određenih komponenti motora spira ulje koje podmazuje pokretne dijelove i spriječava njihovo oštećenje. Naime, benzinske motore pokreće mješavina vazduha i raspršenih čestica goriva koje isparava. Zbog niskih temperatura tokom zime, benzin sporije isparava, pa automobil automatski kompenzuje njegov manjak ubrizgavajući više goriva u mješavinu.

Jedna od karakteristika benzina je da je dobar rastvarač, što dovodi do toga da spira motorno ulje sa zidova cilindara motora, ako automobil zimi zagrijavate tokom dužeg perioda.

Međutim, postoji još jedan razlog zašto zagrijavamo automobil prije polaska. Tokom zime nam je prijatnije da sjednemo u toplu kabinu nego da se smrzavamo u vožnji dok se auto ne zagrije. Iako je period potreban za zagrijavanje putničke kabine kod savremenih vozila kraći nego prije, a neki modeli imaju i grijače u sjedištima, mnogi od nas i dalje voze starije automobile koji se sporije griju, podsjeća sajt Atlas servis.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *