Da li ćemo uskoro zaista dobiti prvi leteći automobil?

Leteći automobil sa mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL) – CityHawk, je projekat koji je kompanija Urban Aeronautics još ranije počela da razvija, ali sada najavljuju njegovu novu verziju sa pogonom na vodonik.

CityHawk H2 će biti razvijen u saradnji sa kompanijom HyPoint, koja razvija vodonične gorivne ćelije hlađene vazduhom. Samim tim, CityHawk bi trebalo da bude električni leteći automobil, ali većeg doleta sa jednim punjenjem ćelija nego što bi to mogao da bude sa klasičnim litijum-jonskim baterijama.

Gledan od naprijed ili sa strane CityHawk liči na retro-futurističko vozilo, slično npr. čuvenom DeLoreanu iz “Povratka u budućnost”. U kabinu može da se smjesti šestoro ljudi, a svojom veličinom ne odudara od većeg SUV-a kakve danas viđamo na putevima.

Međutim, pogled odozgo otkriva dva velika dvostruka propelera u prednjem i zadnjem dijelu vozila, koji su tu da ovaj putnički dron podignu u vazduh. Ovaj leteći automobil tako ima mogućnost leta kao multirotorski drona.

Izraelci navode da bi najveća brzina leta trebalo da bude 270km/h, a sa maksimalnih 760 kilograma tereta dolet bi mu, sa jednim punjenjem vodonika, bio 150 kilometara, prenosi Bug.

Za poletanje i slijetanje CityHawk-u H2 je potrebno 3X8 metara prostora. Osnovna namjena ovog vozila trebalo bi da budu brza luksuzna privatna putovanja, prevoz putnika vazdušnim taksijem, kao i dodatak letećoj floti hitnih službi za brzi prevoz spasilaca i medicinskog osoblja do mjesta nesreće.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *