Da li će biti organizovanog dočeka Nove godine ? /VIDEO/

Kako se bijeljinski ugostitelji pripremaju za novu godinu i da li će biti organizovanog dočeka? Razgovarali smo sa nekima od njih. Nadaju se da neće biti pooštravanja mjera jer kako kažu i ugostiteljstvo je zbog korona virusa na respiratoru.

Prema svemu sudeći, doček Nove godine na koji smo navikli ove godine neće biti moguć, a da li će biti skraćenog radnog vremena ugostiteljskih objekata ili zabrane kretanja, biće poznato vrlo brzo.Ugostitelji u Bijeljini se nadaju da će mjere bar ostati iste i da neće biti pooštravanja, te mnogi baziraju organizaciju nove godine isključivo na dnevnoj varijanti- novogodišnjim ručkovima i slično.

Zbog aktuelnih epidemioloških mjera veliki broj građana planira da umjesto u kafićima i restoranima novogodišnje praznike proslavi u vikendicama i stanovima, uprkos apelima Instituta za javno zdravstvo RS i najavljenim pojačanim kontrolama privatnih žurki.

Da bi do ovoga moglo da dođe pretpostavili su i u Institutu za javno zdravstvo. Direktor ove ustanove Branislav Zeljković juče je pozvao sve one koji planiraju privatne zabave da to ne čine. najavili su da će pripremiti prijedlog mjera za 30, 31 decembar i 1. januar, koji će uputiti republilčkom štabu za vanredne situacije. Kako kažu na stolu su sve opcije.

Doček nove godine  sa muzikom uživo trenutno je stvar prošlosti za sve nas.Etno selo Stanišići ovogodišnju ponudu bazira na dvodnevnim paketima sa welnesom i novogodišnji ručak. Hotel Drina u Bijeljini takođe  planira organizaciju novogodišnjeg rucka.

Ugostiteljstvo je sada na respiratoru, upozoravaju ugostitelji i kažu da su im jedina prilika bila da se ovaj sektor malo digne na noge upravo predstojeći praznici.

Šta bi za njih bila neka najprihvatljivija varijanta za predstojeće praznike, ugostitelji kažu – bar da ostane ovako kako je trenutno.

Federalno ministarstvo zdravstva uputilo je prijedlog Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) i Ministarstvu civilnih poslova BiH da Savjetu ministara BiH predlože donošenje odluke kojom će tokom predstojećih praznika za ulazak u BiH tražiti negativan PCR test na korona virus. Odluka bi se odnosila na sve strane državljane koji ulaze u BiH, ali i bh. državljane koji žive vani. Test ne bi smio biti stariji od 48 sati. 

Dok se mnogi pitaju da li će možda doček nove godine biti moguće proslaviti u Srbiji, tek tamo najavljuju rigorozne mjere za praznike, a razmišlja se i o uvođenju zabrane kretanja.  Sve opcije su trenutno na stolu. 

Dok građani preko društvenih mreža pozivaju na proslave i žurke u iznajmljenim prostorima krizni štabovi razmišljaju da je to moguće kontrolisati jedino policijskim časom. 

I evropske zemlje uoči novogodišnjih praznika pooštravaju već postojeće restriktivne mjere.

Njemačka je u ponoć ušla u potpuni karantin, a Francuska dosadašnje takozvano zaključavanje zamjenjuje policijskim časom.

Ostaje nam da umjesto rezervacija i glamuroznih proslava narednu godinu ipak dočekamo skromno u svojim domovima i u krugu najuže porodice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *