Cvijanović: Odugovlačenje izdavanja viza – apsolutna diskriminacija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da odugovlačenje izdavanja viza od Ambasade Velike Britanije reprezentativkama BiH srpske nacionalnosti koje su trebale učestvovati na Seniorskom prvenstvu Evrope u Mančesteru, predstavlja aposlutnu diskriminaciju.

– Apsolutno se protivim takvom načinu djelovanja – rekla je predsjednica Srpske gostujući u emisiji Telering RTRS-a.

Istakla je da su iz Ambasade izabrali neke druge prioritete.

– Pitanje je kako su od jedne cijele grupe vize dali nekome ko je bošnjačke nacionalnosti, a onda nisu dali vize onim djevojkama koje su srpske nacionalosti – rekla je ona.

Naglasila je da je to neprihvatljivo i tendeciozno.

ĐURĐEVIĆ: KAŠNjENjE VIZA SAMO SRPKINjAMA NE MOŽE BITI SLUČAJNOST

“Kašnjenja” u izdavanju viza Ambasade Velike Britanije isključivo reprezentativkama BiH u taekvondou srpske nacionalnosti, koje su trebale da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Mančesteru, a odobravanje svim ostalim, ne može biti slučajnost i riječ je o klasičnoj diskriminaciji, ocijenio je predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Aleksandar Đurđević.

“U ovom konkretnom slučaju ispada da evropske vrijednosti imaju znak jednakosti sa diskriminacijom”, rekao je Srni Đurđević.

On ističe da ovakvo ponašanje treba da je na sramotu onih koji o tome odlučuju, izražavajući nadu da to nije početak sankcionisanja srpskih sportista, budući da je prethodno Ambasada Velike Britanije uskratila vize i polovini članova Taekvondo reprezentacije Srbije.

BRITANSKA AMBASADA DA ISPRAVI NEPRAVDU PREMA SRPSKIM TAEKOVONDISTKINjAMA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je Ambasadu Velike Britanije da ispravi nepravdu i omogući izdavanje viza članicama taekvodno reprezentacije iz Republike Srpske illi zvanično javnosti pojasni gdje je i zbog čega nastao problem sa izdavanjem viza.

Višković je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je, uskraćivanjem izdavanja viza, onemogućeno učešće članica taekvando reprezentatacije BiH iz Republike Srpske na Evropskom prvenstvu u Velikoj Britaniji.

Okolnosti ovog slučaja i činjenica da vizu nisu dobile samo reprezentativke srpske nacionalnosti, a da je, istovremeno, odobren ulazak u zemlju reprezentatikama drugih nacionalnosti, Višković kaže da u javnosti budi opravdanu sumnju da su u pitanju neki drugi razlozi, koji se duboko kose sa politikom koju Velika Britanija zvanično promoviše u BiH.

Ukoliko vize nisu izdate samo zato što su one Srpkinje i što dolaze iz Republike Srpske, Višković je istakao da je to onda presedan za svaku osudu.

“Ukoliko je u pitanju propust administrativne prirode, pozivamo ambasadu Velike Britanije da ispravi ovu nepravdu i omogući izdavanje viza ili u suprotnom da zvanično javnosti pojasni gdje je i zbog čega nastao problem sa izdavanjem viza”, naveo je premijer Srpske u reagovanju.

Zbog specifičnih okolnosti i činjenice da se u javnosti sumnja da je riječ o diskriminaciji po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi, Višković je pozvao Ambasadu Velike Britanije da se javno oglasi i obznani šta je, konkretno, problem u ovom slučaju, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

“Želio bih da vjerujem da je u pitanju birokratski propust i da će takmičarkama iz Republike Srpske ipak biti omogućeno učešće na Evropskom prvenstvu u tekvandou, jer bi svako suprotno postupanje predstavljalo nedopustivu segregaciju po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi”, naveo je Višković.

NEMA ODGOVORA ZBOG ČEGA SU REPREZENTATIVKE IZ REPUBLIKE SRPSKE OSTALE BEZ VIZE

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH saopšteno je da zbog pravila o zaštiti privatnosti ne mogu komentarisati pojedinosti u vezi sa neizdavanjem vize reprezentativkama BiH u taekvondou iz Republike Srpske.

“Vidjeli smo određene netačne informacije o odbijanju izdavanja viza Velike Britanije”, navodi se u odgovoru iz Ambasade Velike Britanije na pitanje Srne zbog čega su odbili vize reprezentativkama BiH u taekvondou Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika, dok su ostalim članovima reprezentacije vize odobrene.

Iz britanske Ambasade pravdaju to činjenicom da se “kašnjenje u izdavanju viza za Veliku Britaniju dešavaju širom svijeta zbog prioritizacije aplikacije za vize iz Ukrajine”.

VIZE NISU ODBIJENE, VEĆ JE KASNILO IZDAVANJE

Tekvondo savez Bosne i Hercegovine demantovao je izjavu predsjednika saveza Republike Srpske i člana predsjedništva BiH Branislava Njegovana, te obavještava javnost da je do neizdavanja viza za članove reprezentacije Bosne i Hercegovine došlo zbog situacije u Ukrajini.

U zvaničnom odgovoru Ambasade Velike Britanije, navedeno je da se vize za Katarinu Kraišnik i Zoranu Sandić nalaze u proceduri izdavanja, te da nisu odbijene. Kraišnik je članica Tekvondo kluba Novi Grad Sarajevo i članica Tekvondo saveza Federacije BiH, te nije povezana sa savezom Republike Srpske. Takmičarke su trebale nastupiti na Evropskom prvenstvu u Mančesteru.

Predsjednik saveza FBiH i Član predsjedništva Samir Šarić naglašava da viza nikome nije odbijena, već su iste u proceduri izdavanja.

– Predstavnici Tekvondo saveza Bosne i Hercgovine su potreseni činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do istih. Savez BiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe, te što se medijski prostor koristi za plasiranje netačnih informacija. Tekvondo savez BiH godinama gradi imidž kredibilnog saveza koji je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih među svim sportovima, te nam ovakvi istupi štete ugledu – istakao je Šarić.

Članovi reprezentacije BiH Petra Ždero i Dinko Šegedin, osim državljanstva BiH, posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, pa im za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza. Nedžad Husić i trener reprezentacije Haris Husić dobili su vize a napominjemo da je trener Haris Husić svoju vizu morao u ponedjeljak uzeti u Beogradu, da bi u utorak stigao na let iz Splita. S obzirom da Zorana Sandić putuje u četvrtak još postoji mogućnost da se njena viza preuzme u toku dana prije ulaska u BiH, što se desilo u slučaju trenera Harisa Husića navode iz saveza BiH.

Katarina Krajišnik i Zorana Sandić trebale su učestvovati na Seniorskom prvenstvu Evrope u Mančesteru.

Ostalim članovima reprezentacije BiH Nedžadu Husiću, Dinku Šegedinu, Petri Ždero i treneru Harisu Husiću vize su odobrene.

(RTRS/Srna/SrpskaInfo)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *