Crna Gora: Nakon litija uslijedila hapšenja /VIDEO/

Nakon održanih mirnih litija u nekoliko crnogorskih gradova, više sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske u Podgorici, Budvi, Beranama, Danilovgradu i Pljevljima pozvano je na informativni razgovor u policiju. Policija je podnijela i više krivičnih prijava, ali je kako prenose mediji Tužilaštvo prijave odbacilo kao neosnovane. Sve dok ne bude poništen bezakoni zakon o slobodi vjeroispovijesti, litije će biti nastavljene, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nakon višemjesečne pauze sinoć su ulicama gradova Crne Gore ponovo hodali pravoslavni vjernici u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručio je u Baru da se nastavlja odlučna borba za spas svetinja.

Prema pisanju crnogorskih medija, policija je podnijela i više krivičnih prijava protiv odgovornih lica zbog skupova na kojima je bilo više od 200 ljudi, ali je tužilaštvo, kako prenose, te prijave obacilo kao neosnovane.

Podgorički sveštenik Mirčeta Šljivančanin morao je da se javi sinoć u Centar bezbjednosti u Podgorici.

Policija je u Budvi privela sveštenika Borisa Radovića i đakona Borisa Lješkovića, dok je u Bijelom Polju protojerej-stavrofor Darko Pejić pozvan da se jutros javi u tamošnji Centar bezbednosti.

U Danilovgradu je u Centru bezbednosti zadržan sveštenik Željko Đalić, zbog održane litije u toj opštini. Njemu je određeno zadržavanje od 72 sata. Vjernici su sinoć ostavljeni ispred policije u Danilovgradu u znak podrške svešteniku.

Nakon završenog molebana u Crkvi Svete Petke na saslušanje u policiju pozvani su arhijerejski namjesnik pljevaljski protojerej-stavrofor Saša Janjić i profesor srpskog jezika iz tog grada Bojan Strunjaš, prenose crnogorski mediji.

I u Beranama je jedan od uglednih sveštenika sinoć završio u policiji sa svojim advokatom.

Mitropolit Amfilohije je sinoć nakon litije u Podgorici poručio da njega uhapse i odvedu u Spuž i istakao da nije dobro za Crnu Goru da se nastavi sa nasiljem.

Vladika je poručio da će litije i molebani biti nastavljeni sve dok ne bude poništen bezakoni zakon o slobodi vjeroispovjesti. Podsjetimo, Mjere Nacionalnog koordinacionog tijela zabranjuju skupove od više od 200 građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *