Čović: Neće biti moguće održavanje izbora ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon /VIDEO/

Hrvatski narodni sabor /HNS/ će, ako se nastavi dekonstituisanje hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije kojima će biti obezbijeđena potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da to zaključeno danas na vanrednom zasjedanju HNS-a, kao i da neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izvora 2022. sve dok se ne izmijeni postojeći Izborni zakon BiH.

Čović je naveo da je u tu svrhu neophodno provesti odluku Ustavnog suda BiH i odluke Suda iz Strazbura kako bi se svakom od konstitutivnih naroda obezbijedilo legitimno političko predstavljanje, kao i mogućnost kandidovanja svakoj osobi.

On je dodao da HNS posebno naglašava da CIK BiH nije i ne može biti zakonodavac, niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te da CIK BiH nije izabran u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

“Ako se Izborni zakon ne bude izmijenio i ako se u tim uslovima izbori raspišu i provedu, HNS će ih smatrati suprotnim slovu Ustava, te duhu i načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takvom postupku predstavnici HNS-a suprotstaviće se svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima”, rekao je Čović na konferenciji za novinare.

HNS, dodao je, izražava žaljenje što dosadašnji pregovori o izmjenama Izbornog zakona nisu održani sa uspjehom, kao i da je hrvatski pregovarački tim ponudio niz rješenja.

Prema njegovim riječima, HNS je spreman nastaviti pregovore o izmjenama Izbornog zakona na tragu već usaglašenih izmjena Ustava BiH sa predstavnicima Venecijanske komisije kako bi se stekli uslovi za održavanje izbora.

Veliko interesovanje domaće javnosti izazvalo je danas Vanredno zasijedanje Hrvatskog narodnog sabora. Sjednica je ipak bila zatvorena za javnost, sve kako bi се посветили интересима хрватског народа, а не политиканству, rekao je uoči sjednice Draga Čović. U dokumentu koji je procurio u javnost dan uoči zasjedanja usaglašeno je sedam zaključaka. Najvaše pažnje kod sarajevskih medija izazvao je poslednji u kojem stoji – ili dogovor o Izbornom zakonu ili novo državno uređenje BiH. Čović prije početka zasjedanja nije želio komentarisati te navode.

Ja bih rekao da su ti navodi o nacrtu zaključaka krivo interpretirani. Osnovna zadaća Sabora je učiniti ono što hrvatski narod u BiH očekuje od nas, a to je zaštititi BiH od antiustavnih napada i vratiti stvari u ustavne okvire,  rekao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *