Ćorić: Školstvo prilagoditi razvoju novih tehnologija

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je danas da se privreda u Srpskoj suočava sa nedostatkom radne snage i da je najviše pogođena prerađivačka industrija, ali i građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo, te da školstvo treba prilagoditi razvoju novih tehnologija.

Ćorić je rekao Srni da u prerađivačkoj industriji nedostaju kvalifikovani radnici, jer se javljaju nove tehnologije koje donose nove zahtjeve i znanja, a školstvo je dosta tromije u odnosu na razvoj tehnologija.

“Da bi dobili kvalifikovan kadar mora proći tri do četiri godine, a obzirom kako se tehnologija dinamično razvija, neophodno je školstvo prilagoditi tim zahtjevima”, smatra Ćorić.

On je istakao da tu najviše dolazi do izražaja dopunsko obrazovanje i obrazovanje odraslih kako bi se prilagodili novim tehnologijama, ocijenivši da će to u narednom periodu imati određene tendencije i da će se na tan način nadomjestiti nedostatak radne snage određenih kvalifikacija, kompetencija i znanja.

Ćorić je, uz prerađivačku industriju, naveo i oblasti građevinarstva, te ugostiteljsttva i turizma kao oblasti dosta pogođene nedostatkom potrebne i kvalifikovane radne snage.

“Ako uzmemo ugostiteljstvo, tu je lakše nadomjestiti zanimanje konobara, ali je deficitarno zanimanja kuvara zbog dužine trajanja obuke i što je to zanimanje zahtjevnije nego zanimanje konobara. To će biti problem za taj sektor u narednom periodu”, dodao je Ćorić.

Ćorić je rekao da i za naredni period predviđanja nisu dobra kada je riječ o radnoj snazi jer će privredni subjekti imati problem da obezbijede ne samo kvalitetnu već uopšte radnu snagu.

“Takva saznanja imamo na osnovu razgovora sa privrednicima jer je ponovo evidentan odlazak radne snage u inostranstvo, a s druge strane tu je situacija sa nedostatkom određenih zanimanja i pored toga što se na Zavodu za zapošljavanje nalazi oko 68.000 lica”, rekao je Ćorić.

On je istakao da treba izvršiti dodatnu analizu da bi se sagledalo koja su to zanimanja prijavljenih lica, zašto su na Zavodu za zapošljavanje, da li su oni izvor rada na crno i slično.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *