Članovi „ARTE” predstavili rukotvorine u Centru za kulturu /FOTO/

Humanitarno udruženje žena ARTA predstavilo je danas u Centru za kulturu „Semberija” radove svojih 15 članova – crteže, nakit, predmete od vune, konca i druge rukotvorine koje su izradili umjetnici iz socijalno ugroženih porodica.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Zajedno do napretka” , koji ova organizacija sprovodi sa Regionalnim udruženjem amputiraca Bijeljina, uz podršku Gradske uprave, a predsjednica Humanitarnog udruženja žena ARTA Radmila Simić navela je da su izloženi radovi nastajali od 1. septembra.

– Projekat smo u okviru Razvojnog programa za lokalnu demokratiju Zapadnog Balkana /ReLOaD/ počeli u septembru, a biće završen 31. maja 2020. godine. Iako smo izložili radove 15 učesnika, događalo se da na dosadašnjih 17 radionica prisustvuje i po 30 mladih i njihovih roditelja. Održali smo i tri interaktivne radionice na kojima su korisnici upoznati sa pravima osoba sa invaliditetom, a organizovane su i radionice pletenja, šivenja, informatike, engleskog jezika, izrade ukrasnih predmeta… – istakla je Simićeva.

Ona je naglasila da će učesnici projekta svoje radove izložiti i sutra, na novogodišnjem štandu na Zelenoj pijaci.

– Na taj način će se okušati u prodaji i vidjeti da li mogu putem ovih rukotvorina da poboljšaju kućni budžet – dodala je Simićeva.

Gradska uprava učestvuje u ovom, ali i mnogim drugim projektima

Šef gradskog Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu Ljubica Mlađenović podsjeća da svaka vrsta angažovanja osoba iz socijalno ugroženih kategorija i lica sa poteškoćama u razvoju može da doprinese njihovom kvalitetnijem životu.

– Gradska uprava učestvuje u ovom, ali i mnogim drugim projektima čiji je cilj da mladi budu što vidljiviji u društvu, da se ne plaše da iskažu svoje talente i težnje, bez obzira na to u kakvom društvenom položaju se nalaze – navela je Mlađenovićeva.

Član Udruženja ARTA Zlatan Lazić pripremao je sa učesnicima projekta crteže i pomagao im pri izradi nakita.

– Učesnici radionica pokazali su veliku želju i kreativnost pri izradi rukotvorina i to je najvažnije – da nikada ne gube nadu i da shvate da se trud isplati –

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *