Cilj unapređenje obrazovnog sistema, raditi na digitalizaciji

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nastaviće sa razvojem i unapređenjem predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja, kao i obrazovanja odraslih, a osim u objekte, digitalizaciju, udžbenike i opremu ulagaće se i u obrazovanje prosvjetnih radnika, saopšteno je nakon sastanka resornog ministra Željke Stojičić sa direktorima nadležnih zavoda u Banjaluci.

Stojičićeva je sa direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem, direktorom Zavoda za obrazovanje odraslih Branislavom Radinovićem i direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojanom Đenićem definisala prioritetne aktivnosti koje treba da se sprovedu u toku ove godine.

Biće definisani principi kontinuiranog i cjeloživotnog obrazovanja prosvjetnih radnika, ali i vršenje samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja kvaliteta predškolskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se ističe da će u narednom periodu biti nastavljena saradnja sa Ministarstvom prosvete Srbije koje je opredijeljeno da vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske prenese stečeno iskustvo.

“Na sastanku je konstatovano da će i u narednom peridu biti nastavljene aktivnosti u vezi sa digitalizacijom sadržaja udžbenika i da će navedena aktivnost doprinijeti povećavanju kvaliteta obrazovanja i smanjenju težine đačke torbe”, navodi se u saopštenju.

Stojičićeva je istakla da će biti nastavljeno sprovođenje spoljašnjeg vrednovanja postignuća učenika kako bi se steklo dodatno iskustvo za uvođenje obaveznog vrednovanja postignuća učenika na kraju osnovne i srednje škole, te da će sprovođenje eksperimentalne mature biti značajno za povećavanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog sistema Republike Srpske.

Na sastanku je Stojičićeva izrazila jasnu opredijeljenost da se Zavod za obrazovanje odraslih usmjeri na promociju programa obrazovanja odraslih i uvođenje novih programa sa ciljem prekvalifikacije, dokvalifikacije i izvođenja programa stručnog usavršavanja, a sve sa ciljem bržeg zaposlenja na tržištu rada u Republici Srpskoj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *