Bursać: Ovogodišnji rod kukuruza bolji nego lani /VIDEO/

Prosječan prinos kukuruza ove godine biće šest tona po hektaru, što je bolje nego lane, ali je proizvodnja na otvorenom u narednom periodu nezamisliva bez sistema za navodnjavanje i osiguranja usjeva, rečeno je na manifestaciji “Dan polja kukuruza i soje” koja je organizovana danas u Bijeljini.

Stanje na poljima pod kukuruzom u najvećoj žitnici Srpske bolje je nego lane kažu poljoprivrednici, ali su u jednom saglasni i oni i struka, nije ovo bila dobra godina za kukuruz.

U zavisnosti od strukture zemljišta i nivoa primjenjene agrotehnike zavisiće i ovogodišnji rezultati, ali procjene govore da će se u ravnici prinosi kukuruza kretati između četiri do devet tona po hektaru.

Na manifestaciji “Dan polja kukuruza i soje” moglo se čuti da klimatske promjene sve više utiču na proizvodne rezultate, da se u Srpskoj očekuju prosječni prinosi kukuruza oko 6 tona po hektaru, te da će resorno ministarstvo snažno podržavati uspostavljanje zalivnih sistema u atarima, protivgradnih mreža, te osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Stanje na poljima pod sojom uprkos iskušenjima nije za brigu, kvalitet zrna je dobar, pa se govori o prinosima koji će biti oko dvije i po do tri tone po hektaru, međutim proizvođače ove uljarice zabrinjava otkupna cijena.

Na oglednim poljima u Velinom Selu predstavljeni su novi hibridi kukuruza koji su svoj potencijal dokazivali u agroekološkim uslovima ovog područja, a noviteta moglo se vidjeti ima i na ogledu soje, a kakav će biti ukupan rezultat pokazaće vaga nakon žetve.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *