Burno u Parlamentu BiH: Smjena Grubeše podijelila poslanike /VIDEO/

Inicijativa grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara putem smjene ministra pravde Josipa Grubeše, izazvala je burnu raspravu danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Dok su inicijatori smjene ministra insistirali da Grubeša treba pred privremenom istražnom komisijom ovog doma da podnese informaciju o stanju u pravosuđu, oni koji smjenu ne podržavaju kažu da se na ovakav način vrši direktan pritisak na pravosuđe.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH do sada je saslušala brojne svjedoke iz ove oblasti, ipak pred komisijom se nije pojavio ministar Grubeša i to u dva navrata po pozivu, podsjetio je Damir Arnaut.

Prvi čovjek pravde BiH ima obavezu da cjelokupnoj javnosti podnese informaciju o stanju u pravosuđu, rekli su podnosioci inicijative za smjenu ministra Josipa Grubeše.

Ministar Grubeša kao i drugi ministri podnosi redovno izvještaje ovom domu na osnovu kojih smo mogli raspravljati o svim pitanjima. On je branio nezavisnost pravosuđa zato što vam se nije odazvao, rekao je Nikola Lovrinović.

Nije prvi put da se na ovakav način vrši pritisak na pravosuđe BiH, kaže Lovrinović.

Od 18 tačaka, koliko ih se našlo na dnevnom redu, nema nijednog zakonskog prijedloga.

Uglavnom su to poslaničke inicijative, revizorski izvještaji stari po dvije godine i ratifikacije sporazuma. Poslanici se nisu izjašnjavali o prijedlogu poslanika SDS-a Dragana Mektića da zasjedanje bude prekinuto, te nastavljeno kada na dnevnom redu bidi reformski zakoni bitni za evropske integracije, pa je opozicija primjedbovala i na zapisnok sa prethodne 16. sjednice Predstavničkog doma.

Najviše zamjerki poslanici imaju na situaciju u kojoj Vijeće ministara BiH ništa ne radi kako bi u parlamentarnu proceduru uputilo zakonski prijedlog koji bi omogućio bržu nabavku vakcina protiv kovida-19. Usvojen je i zahtjev da se za tri dana zakaže hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi se sa direktorima Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove i medicinska sredstva razmatrale informacije o preprekama za nabavku vakcina.

Hitna sjednica bi trebala biti održana u subotu, 27. februara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *