Bukejlović: Cilj zakona dodatna zaštita djeteta, njegove imovine i porodice

Novim Porodičnim zakonom Republike Srpske značajno su unaprijeđeni postojeći i uvedeni novi modeli zaštite djeteta, njegove imovine, kao i same porodice, izjavio je danas Srni ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

“U skladu s tim i zakonske odredbe koje se odnose na korištenje prihoda i raspolaganje imovinom maloljetnika uslijedile su zbog različitih problema sa kojima se suočava porodica. Željeli smo dodatno unaprijediti mehanizme zaštite prava djeteta, tako da ova odredba Porodičnog zakona ima, prije svega, preventivni karakter”, rekao je Bukejlović.

On je istakao da je u zakonskim odredbama eksplicitno navedeno da se raspolaganje imovinom djeteta ograničava kada je riječ i o novčanim sredstvima djeteta, uz pokretne stvari veće vrijednosti i nekretnine.

“Sprovođenje ovih odredaba znači zaštitu imovinskih prava i interesa djeteta. Prije svega, roditelji su obavezni da izdržavaju svoje dijete i da angažuju svoju imovinu u zadovoljavanju svih njegovih potreba, a srazmjerno njegovim mogućnostima”, dodao je Bukejlović.

On je dodao da se tek ako roditelji nemaju dovoljno sredstava može koristiti i imovina djeteta.

“Cilj jeste da imovina djeteta bude zaštićena, sačuvana i ako je moguće uvećana do njegovog punoljetstva kada će dijete samo donositi odluke o upravljanju i raspolaganju svojom imovinom”, rekao je Bukejlović.

On je naveo da imovina djeteta nije imovina roditelja, čak i kada su je roditelji poklonili djetetu.

Bukejlović je napomenuo da je za dobijanje saglasnosti za raspolaganje imovinom djeteta nadležan Centar za socijalni rad.

“Funkcija Centra za socijalni rad je da djeluje preventivno i na taj način spriječi nepotrebno i zlonamjerno trošenje imovine djeteta, a ne da postavlja zakonske prepreke u ostvarivanju roditeljskog prava”, zaključio je Bukejlović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *