Brzina i alkohol najčešći uzroci nesreća

Divljanje vozača dvotočkaša, kao i njihova, ali i nepažnja drugih učesnika u saobraćaju potpomognuta alkoholom u krvi sa dolaskom toplijeg vremena sve češće odnose živote.

Prema statistikama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od januara do kraja aprila u saobraćaju su poginula dvojica motociklista i biciklista. Kada se tome doda da su krajem maja i početkom juna poginula još dvojica motociklista, vidi se ozbiljnost ovog problema, piše “Glas Srpske“.

Informacije policije govore da su glavni uzroci ovih nesreća neprilagođena brzina, a kod biciklista i nedržanje odstojanja i vožnja na dva točka sa alkoholom u krvi.

– U periodu od januara do aprila zabilježeno je 38 nesreća u kojima su učestvovali motociklisti. Dva vozača su smrtno stradala, devet je zadobilo teške i 25 vozača lake tjelesne povrede. Takođe dva lica koja su se prevozila na motociklu su zadobila teške, a četiri lake povrede – rekli su u policiji.

Posljednja teška nesreća na dva točka desila se 1. juna, kada je poginuo motociklista V. B. u sudaru sa “golfom” u Lončarima kod Bijeljine. Samo sedam dana kasnije u Glamočanima kod Laktaša život na motociklu izgubio je Kristijan D. iz Novog Grada. On se vozeći “suzuki” sudario sa “dačijom”, kojom je upravljala državljanka Njemačke na putu Banjaluka – Laktaši.

Osim motociklista, čiji je rizik za pogibiju na putu, kako tvrde stručnjaci, 15 puta veći po pređenom kilometru u odnosu na vozače automobila, sve češće su ugroženi i biciklisti.

Prema podacima policije za četiri mjeseca ove godine zabilježene su 24 saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali biciklisti.

– U tim nesrećama jedno lice je smrtno stradalo, a 11 biciklista je teško povrijeđeno i 18 lica je zadobilo lake tjelesne povrede. Najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali biciklisti je odstojanje i upravljanje pod dejstvom alkohola – rekli su u policiji.

Da je alkohol jedan od bitnih uzroka nesreća govori i podatak da je početkom godine pijani biciklista završio u kanalu Dašnica u Bijeljini. Samo brzom intervencijom nadležnih njemu je spasen život, a sve se desilo u februaru, kada je vozeći bicikl nakon pijanke muškarac završio u kanalu i počeo da se davi. Nakon što je upao u kanal, građani su to prijavili i na lice mjesta izašli su policija, Hitna pomoć i vatrogasci i biciklista je spasen.

Iako su ove statistike zabrinjavajuće, kada se pogleda prošla godina može se reći da akcije policije na sprečavanju nesreća donekle daju rezultate. Tako statistike govore da je tokom cijele prošle godine zabilježeno 197 nesreća u kojima su učestvovali motociklisti i 144 sa biciklistima.

– Tokom 2023. godine u saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali motocikli devet vozača je poginulo, 74 je zadobilo teške i 100 lake tjelesne povrede. U nesrećama u kojima su učestvovali biciklisti tri lica su poginula, 40 je teško, a 101 lice lakše povrijeđeno – rekli su u policiji.

Sudar biciklista

Prema podacima policije lani je bilo i sudara biciklista, u kojima je jedan zadobio teške, a dva lakše povrede. Kako su rekli u MUP-u RS lani su evidentirane tri saobraćajne nesreće u kojima su učestvovala dva bicikla. Istakli su da u prva četiri mjeseca ove godine takvih nesreća nije bilo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *