Brnabić: Srbi na barikadama traže osnovna ljudska prava /VIDEO/

Sjever Kosova i Metohije i dalje je blokiran, a Srbi su deseti dan na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Oni traže oslobađanje uhapšenih sugrađana. Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da su Srbi na sjeveru Kosova i Metohije na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava i ništa više od toga. Ističe da se plaši eskalacije.

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije ušli su u deseti dan protesta zbog hapšenja sunarodnika i prisustva kosovske policije na sjeveru pokrajine. Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na administrativnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbjednosnih razloga. Kfor je blokirao punkt Jarinje bodljikavom žicom, primjećena je povišena borbena gotovost, kosovski specijalci naoružani marširaju danima po sjeveru KiM.

Na pitanje kakve su procjene bezbjednosnih službi Srbije, Brnabićeva je odgovorila da je procjenjeno da je situacija dovedena na ivicu sukoba i oružanog konflikta.

Čini se da Brisel i Vašington čuju Srbe samo kada su na barikadama na Kosovu i Metohiji, a i tada ne baš dobro, kaže Brnabićeva.

Dodaje da, pošto premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da ne postoji Briselski sporazum, ne zna, šta je, onda, problem ako Srbi sa KiM napuste prištinske istitucije. Premijerka ističe da je duboko razočarana međunarodnom zajednicom.

Ona je dodala da je ovog mjeseca bilo 16 brtutalnih provokacija od strane Prištine, prije svega upad ROSU na sjever KiM, da se ne zna gdje je protivpravno privedeni Dejan Pantić, sa kojim se porodica nije ni čula, a da Brisel na sve to ćuti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *