Briga manje uz polisu u putnoj torbi

Kako ljetovanje ne bi postalo noćna mora zbog povrede ili bolesti, stanovnici Srpske se sve češće prije odlaska na odmor odlučuju na besplatan ino-obrazac ili uplatu polise putničkog osiguranja koja četvoročlanu porodicu za sedam dana dodatno košta između 15 i 25 maraka.

Povrede ili hitna medicinska pomoć u stranoj zemlji mogli bi da koštaju i desetine hiljada maraka ukoliko se putnici prije odlaska na put na neki način ne zaštite od rizika.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kazali su za “Glas Srpske” da osiguranici tokom privremenog boravka u inostranstvu kao, na primjer, za vrijeme godišnjih odmora mogu da  koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć i to u zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju. Riječ je, kako su istakli, o Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, zatim Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, te Holandiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Rumuniji, Belgiji, Češkoj i Luksemburgu.

– Prije polaska u ove zemlje osiguranici mogu da dobiju ino-obrasce. I osiguranici koji putuju u Poljsku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje Fond zdravstvenog osiguranja ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano, treba samo da pokažu pasoš iz BiH – rekli su u Fondu.

Prije polaska na put, navode u Fondu, osigurano lice treba da od porodičnog ljekara dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Na osnovu tog uvjerenja nadležne poslovnice Fonda izdaju odgovarajući obrazac, koji se ne naplaćuje.

– Ino-obrazac se, kada je riječ o privremenom boravku u inostranstvu iz privatnih razloga, može izdati za period do 60 dana u toku godine – kazali su u Fondu, dodajući da sa ino-obrascem njegovi osiguranici za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi republički fond.

U slučaju da usluga, ipak, bude naplaćena osiguranici mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova.

– Ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje, jer pokriva hitne slučajeve, dok putno osiguranje pokriva i druge rizike. Ino-obrazac važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj se boravi – napominju iz Fonda.

U “Triglav osiguranju” u Banjaluci istakli su da je za porodični paket za sedam dana zdravstvenog osiguranja u Evropi, uključujući i Grčku i Tursku potrebno izdvojiti 17,50 KM.

– Što se tiče Egipta, imamo nešto povoljnije pokriće, odnosno porodica za sedmodnevni boravak treba da izdvoji 16,30 KM. Ovom polisom su pokriveni troškovi liječenja zbog nezgode ili bolesti – kazali su ovoj osiguravajućoj kući i dodali da po osobi polisa za sedam dana u Evropi košta 8,80 KM.

Stanovnici koji se odluče na polisu u “Triglavu” mogu sami da izmire račune do 1.000 KM, koji će im po povratku biti refundirani.

Četvoročlana porodica u “Dunav osiguranju” prilikom uzimanja putnog zdravstvenog osiguranja ostvaruje popust od 25 odsto.

– Polise za Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju su malo povoljnije od onih za evropske zemlje, gdje je za sedam dana potrebno izdvoji 25,20 KM. Crna Gora je jedna od zemalja gdje naši ljudi najviše putuju, gledajući po interesovanju za polise, a za bezbrižan sedmodnevni odmor u ovoj zemlji dovoljno je uplatiti 18,90 KM – rekli su u “Dunav osiguranju”.

Putnici

Banjalučanka Svjetlana Janković ove godine planira prvi put sa djecom na more u Hrvatsku i kaže da će obavezno uplatiti putno zdravstveno osiguranje.

– Iako idem kod rođaka, uplatiću polisu za sedam dana koliko smo planirali biti na moru, jer nikad se ne zna. Tih dvadesetak maraka nije neki novac, a u slučaju da se jedno od djece ili suprug i ja razbolimo ili povrijedimo koštalo bi nas ko zna koliko – kazala je Jankovićeva i dodala da ranije za odlazak u Hrvatsku i Crnu Goru nije uzimala nikakav vid osiguranja, ali je bila svjedok kako stranci završavaju u hitnoj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *