Božićna atmosfera na bijeljinskim ulicama /VIDEO/

Vrijedne domaćice u Semberiji  užurbano obavljaju posljednje pripreme za doček Božića. Kupuju se posne namirnice za Tucindan i Badnji dan , a mrsne za pripremu božićne trpeze. 

S druge strane domaćini su zaduženi da obezbjede božićnu pečenicu jagnje ili prase čija je cijena od 5 do 6 maraka po kilogramu .  Gužve su ovih dana  u ribarama,  mesarama, lokalnim trgovinama i marketima.

Gradska Zelena pijaca u Bijeljini je dobro snabdjevena , a mi smo tokom dana zatekli veliki broj sugrađana u kupovini. Prodavci kažu kupuju se i voće i povrće, a posebno orašasti plodovi tokom posnih dana.

Božićne ikebane koje sadrže pšenicu, badnjak, orahe i suvo cvijeće ovih dana se mogu nabaviti na tezgama u gradu. Za one koji se drže tradicije, tu su badnjaci, slama i kukuruz, a ponude je bogata i raznovrsna.

Badnjaci se mogu kupiti po cijeni od 1 do 5 maraka u zavisnosti od veličine, a pšenica od 3 marke pa naviše , dok se ikebane kreću od 5 do 15 maraka. Može se kupiti i slama po cijeni od 1 do 5 maraka , te kukuruz u klipu po cijeni od 0,50 do jednu marku kao i pšenica .

Cvijetin Pejić inače rodom sa Ozrena badnjake prodaje osam godina , dok je njegova supruga zadužena za onaj kreativni dio posla.

Maštovite dekoracije doprinjeće svečarskom duhu Badnje večeri i Božića. Slama predstavlja jasle na koje je položeno Hristovo tijelo po rođenju, a ona je odličan osnov za pravljenje različitih aranžmana koji unose toplinu u dom.

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, sutra se obilježava Tucindan – dan kada se priprema božićna pečenica, koja  će se peći na Badnji dan.  Dan kasnije obilježava se Badnji dan  – praznik  rituala i simbolike, živopisnih radnji  koje su povezane s porodičnim kultom ognjišta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *