Božić: Zbog opstrukcija Gradske uprave ne bi mogli biti sprovedeni izbori

Predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Bijeljina Dijana Savić Božić rekla je da, čak i da nije donesen zaključak Vlade Republike Srpske da svi članovi organa za sprovođenje izbora podnesu ostavke na dužnost, ne bi mogla sprovesti lokalne izbore na području ove izborne jedinice kako to zakon nalaže, zbog opstrukcija Gradske uprave.

Božićeva je istakla da ne bi mogli biti sprovedeni lokalni izbori u ovoj izbornoj jedinici posebno zbog povlačenja službenika u Centru za birački spisak, odnosno što navedeni centar nije uspostavljen.

“O činjenici da se na području ove izborne jedinice ne mogu sprovesti lokalni izbori je upoznata Centralna izborna komisija BiH u više navrata i Gradska uprava grada Bijeljina, a sada i javnost”, rekla je Božićeva Srni.

Ona je navela da je zakazala sastanak sa predsjednikom Skupštine grada Bijeljina Aleksandrom Đurđevićem koji ima mandat da predloži postupak razrješavanja članova i kome će ostaviti na odluku postupanje prema zaključku Vlade, o kojem su, kako kaže, juče na sjednici svi članovi GIK-a upoznati, te su dva bila za, dva protiv i tri bi postupala u skladu sa odlukom većine.

Prema njenim riječima, zakonskim i pozakonskim aktima jasno su propisane procedure za imenovanje i razrješavanje članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u BiH, te je propisan i postupak podnošenja ostavke.

Vlada Republike Srpske saopštila je da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *