Borba za veći natalitet u Republici Srpskoj: Zakon o majci u rukama poslanika

Na adrese svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj biće upućen zahtjev za razgovor o okvirnom sadržaju zakona o majci kako bi imali uvid u detalje tog akta, čije bi donošenje poboljšalo natalitet i smanjilo odlazak stanovništva.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” predsjednik republičkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Miladin Gotovac.

– Očekujemo uskoro i od resornog ministarstva i predsjednice Srpske da bude formiran stručni tim, koji će sprovoditi sve aktivnosti potrebne za izradu zakona – kaže Gotovac.

Okvirni tekst zakona o majci već je poslat republičkim institucijama, a u njemu su detaljno objašnjene četiri moguće varijante, od kojih je potrebno izabrati najbolju kako bi sve majke u Srpskoj, i to za svako dijete, imale pravo na mjesečni dodatak. Prva predložena varijanta jeste da majka za svako dijete mjesečno prima 540 maraka. Druga je da taj iznos bude 270, treća 180, a četvrta da dodatak iznosi 100 maraka. U republičkom udruženju “Četiri plus”, koje je i idejni tvorac pomenutog zakona, detaljno su izračunali i koliko bi novca bilo potrebno prilikom isplate materinskog dodatka na mjesečnom, kao i na godišnjem nivou, i to za svaki predloženi iznos materinskog dodatka.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Igor Žunić potvrdio je “Glasu Srpske” da je među prvima razgovarao sa predstavnicima republičkog udruženja “Četiri plus” na temu poboljšanja nataliteta, te da podržava ideju da budu donesena prava zakonska rješenja, koja će biti sprovodljiva u praksi i od kojih će svi imati koristi.

– I predsjednica Srpske je, podržavajući ovu inicijativu, oformila jedan tim koji se bavi ovom temom. Radi se jedna ozbiljna analiza svih davanja o pitanju dječje zaštite i svega važnog za pronatalitetnu i demografsku politiku – kazao je Žunić.

On je dodao da će biti nastavljeni razgovori o ovoj temi kao i da će se uskoro izaći sa zajedničkim stavom.

– Demografsko pitanje je suštinsko pitanje, kao i ostanak mladih na ovim prostorima. Vrijeme je da bude donesen taj neki “radikalan zaokret” – smatra Žunić.

Dodao je da je pri tome potrebno voditi računa i o budžetu RS, kao i ostalim davanjima, zbog čega se mora pronaći najoptimalnije i najbolje rješenje.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković kaže da još nije upoznat sa inicijativom udruženja “Četiri plus”, ali da cijeni njihov dosadašnji rad, istakavši da je odlično ako se u Srpskoj uspiju donijeti dugoročna zakonska rješenja za bolje pronatalitetne mjere.

– Vlada mora da vodi računa o što boljim pronatalitetnim mjerama. Da se umjesto jednokratne pomoći dođe do sistemske podrške. Činjenica je da imamo sve veći broj umrlih od novorođenih u Srpskoj, što predstavlja veliku opasnost, jer nam prijeti bijela kuga. Vrlo rado ću se odazvati pozivu za razgovor na tu temu i da to zakonsko rješenje bude što bolje – rekao je “Glasu Srpske” Petković, koji je kadar Ujedinjene Srpske.

I poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je saglasan da su sistemska i dugoročna rješenja jedina prava rješenja koja bi mogla popraviti natalitet u Srpskoj i smanjiti odlazak stanovništva.

– Svakako smo za razgovore na ovu temu. Podržaćemo inicijativu kojom bi svaka nezaposlena majka imala mjesečni dodatak. Žalosno je da je, evo, u Bratuncu osnovana kuhinja za bebe. Ta priča nikako ne smije da se proširi. Svaka majka mora imati egzistenciju ako nema zaposlenje – poručio je Glamočak.

Fond

Usvajanjem zakona o majci predloženo je i osnivanje fonda za majku koji bi, kako predlažu, bio finansiran kroz poreze od zarada zaposlenih, poreze na prihode od firmi, kao i poreze na prihode od vlasnika kapitala. Međutim, koja je od ponuđenih varijanti najbolje rješenje, treba da razmotri i stručni tim.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *