Boravak u vrtiću i za djecu iz ranjivih grupa /VIDEO/

S ciljem da se proširi obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Bijeljini počinje realizacija projekta “Vrtić je i moje pravo”

Projektnim aktivnostima je planirano uvođenje poludnevnog predškolskog programa u vrtić na Ledincima za 70 djece iz ranjivih grupa stanovništva, uzrasta od tri do šest godina, od kojih će 20 djece biti iz romske populacije.

U Udruženju građana “Otaharin” koje je uključeno u ovaj projekat kažu da grad ovim nastavlja veoma dobru praksu koja je u Bijeljini prisutna u posljednjih desetak godina jer je djeci romske nacionalnosti omogućeno da budu uključena u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Od 2005. godine ovo udruženje se zalaže da uključi veći broj romske djece u sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja. Danas su u tom smislu pomaci vidljivi.

Vaspitno-obrazovni rad sa djecom koja će biti uključena kroz ovaj projekat počinje u prvoj nedjelji oktobra mjeseca, kažu u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj”. Dodaju da je objekat na Ledincima počeo da radi punim kapacitetom od septembra prošle godine.

Vrtić Čika Jova Zmaj radi u pet objekata, od toga su tri na području grada, dok su još dva u Dvorovima i Novom Naselju Janja. Ukupan kapacitet ove ustanove je 520 djece. Ranije su bili popunjeni, sada usljed pandemije virusa korona manje djece boravi u vrtićima.

Ovim projektom biće unapređen i proces predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz nabavku didaktičkih sredstava i izgradnju kuhinje u vrtiću na Ledincima.

Kako bi se ukazalo na značaj ranog učenja i društvene inkluzije, projektom su planirane i edukacije za roditelje i predstavnike relevantnih institucija, kako bi se probudila svijest o značaju uključivanja djece u ovaj značajan vid obrazovanja i vaspitanja. Prije desetak godina obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Srpskoj bio je oko 6 odsto, danas iznosi oko 24 odsto.

Ukupna vrijednost projekta je 68.438 maraka, od čega je učešće grada Bijeljina 17.793 marke, dok sredstva donatora iznose 50.644 marke. Grad Bijeljina ima i obavezu i želju da unapređuje predškolsko vaspitanje i obrazovanje, što smo radili i u prethodnom periodu, poručuje gradonačelnik.

Najavljuje gradonačelnik da će grad i u narednom periodu podržati izgradnju i opremanje dječijih vrtića u ovom kraju Srpske.

Projekat “Vrtić je i moje pravo” realizuje se uz podršku Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, posredstvom finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *