Bojenje i šaranje jaja – čuvanje običaja i tradicije /VIDEO/

Tradicija farbanja jaja je veoma stara i potiče iz prethrišćanskog perioda  i oduvijek su bila simbol rađanja i pobjede nad smrću – kada se ljuska slomi iz jajeta izlazi novi život.

Po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja se danas farbaju na Veliki petak, na dan kada ništa drugo ne radi, već su sve misli vjernika upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja na Golgoti i Јerusalimu. Јaje je simbol obnavljanja prirode i života. Kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Sa željom da se sačuvaju pravoslavni običaji i prenese tradicija na mlađe generacije Članice Udruženja za očuvanje kulturne baštine i pravoslavnog identiteta “Bogojavljenska noć” organizovale su danas u prostorijama udruženja farbanje vaskršnjih jaja.

Značajan broj mladih članica ovog udruženja danas je se okupilo u cilju očuvanja običaja šaranja vaskršnjih jaja.

Kako navodi predsjednica Udruženja, porastao je interes mladih za očuvanjem kulture i tradicije, a upravo su ovakvi vidovi druženja dobar pokazatelj koliko su mladi zainteresovani.

Postoji raznolikost tehnika farbanja jaja u pravoslavnim domovima širom sveta. Neki ljudi koriste prirodne boje dobijene iz biljaka, poput crvenog luka, cvekle ili koprive, dok drugi koriste komercijalne boje ili vosak za stvaranje različitih uzoraka i dekoracija.

Običaj je da se prvo jaje farba crvenom bojom i da se čuva u kući tokom čitave godine. Prvo jaje se naziva čuvarkućom i služi da zaštiti sve ukućane, ali i njihov dom tokom čitave godine.

Pored mladih, značajan broj starijih osoba se nalazi u ovom udruženju

U narednom periodu ovo udruženje je spremilo niz kvalitetnih aktivnosti za svoje članove, a i za građane našeg  grada

Farbanje jaja na Veliki petak često je društveni događaj u pravoslavnim zajednicama i udruženjima, gdje porodice i prijatelji zajedno sjede oko stola, dijeljeći trenutke radosti i zajedništva. Ovo je prilika da se proslavi radost Vaskrsa i da se obnovi duh zajedništva i tradicije među vjernicima, te da se sa najvećom radošću dočeka najradosniji hrišćanski praznik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *