Bijeljinskoj kovačnici potrebni CNC operateri /VIDEO/

Kovačnica „Sakramentski“ u Bijeljini nije prekidala rad usljed pandemije virusa korona, učinjeni su dodatni napori da bi se radnicima mogle isplatiti plate i sačuvati radna mjesta. Međutim, postoji strah da će se  pandemija tek odraziti na njihovo poslovanje jer jer nastupio prekid u poslovnim komunikacijama, a najveći dio proizvoda izvozili su na tržište Evropske unije. Uprkos svim tim problemima, proizvodnja se nastavlja i trenutno zapošljavaju dodatnih devet radnika.

Kovačnica “Sakramentski” iz Bijeljine ima zaposlenih trideset radnika i 85 odsto proizvodnje plasira na evropsko tržište. Direktor  i vlasnik kovačnice Vasilije Mitrović kaže da zbog virusa korona nisu prekidali proizvodnju jer su realizovali poslove koji su ugovarani u novembru i decembru prošle godine.

Međutim, od kako je krenula epidemija virusa korona, ništa od naručenog i proizvedenog nije montirano na terenu. Teško će biti još naredna dva mjeseca, ističe  vlasnik kovačnice Vasilije Mitrović.

60 odsto proizvoda Kovačnica „Sakramentski” plasira na tržište Švajcarske, 20 odsto na tržište Njemačke, pet odsto na tržište Austrije i ostatak na domaće tržište.

Sve je stalo, ali svaka ozbiljna firma treba biti u stanju da podnese težak period od nekoliko mjeseci, u suprotnom to nije ozbiljna firma, ocjenjuje aktuelnu situaciju Mitrović.

I dok svjedočimo sve većem broju otkaza u doba korona krize, kovačnica Sakramentski trenutno potražuje devet novih radnika. To je prilika za sve prijavljene na Zavodu za zapošljavanje,ali i one koji su se vratili iz inostranstva gdje su ostali bez posla zbog epidemije. Potrebni su im CNC operateri za rad na novim mašinama u koje je uloženo više od 2.5 miliona maraka.

U ovoj kovačnici, koja se bavi izradom kovanih ograda, stolova, stolica i drugih proizvoda od željeza i inoksa, nema serijske proizvodnje. Sve se radi po narudžbi. U posljednje vrijeme inoks – staklo je najaktuelnije u EU. Moderna arhitektura i dizajn redovno ukljućuju rješenja  staklenih ograda u savremene poslovne i stambene objekte. Kako kažu, prate trendove pa su tako krenuli i sa obradom stakla u novom pogonu. Osnovni repromaterijal od kojeg se proizvode skoro unikatni proizvodi u ovoj kovačnici su gvožđe, inoks i staklo.

Ova firma osim četvorice CNC operatera trenutno potražuje i dva bravara, dva varioca i jednu kuvaricu. Iako je na evidenciji zavoda za zapošljavanje veliki broj nezaposlenih, za rad u kovačnici malo je zainteresovanih. Kako kažu nadaju se da će zaposliti nekog od kvalitetnih radnika koji su u međuvremenu napustili zapadnoevropske zemlje zbog pandemije.

Bijeljinsko porodično preduzeće, Kovačnica “Sakramentski”, koja se bavi proizvodnjom kovanih dvorišnih, balkonskih i stepenišnih ograda, izradom kapija… čuva dugu, višedecenijsku tradiciju postojanja kovačkog zanata na području Majevice i Semberije. Vasilije Mitrović, kaže da njegova porodica ljubomorno čuva i njeguje tradiciju kovačkog zanata, kojim se bavio njegov djed po ocu Vasilije Mitrović Sakramentski.

Mitrović napominje da Kovačnica “Sakramentski” postoji, praktično, od davne 1884. godine i njen istorijat provlači se od Prizrena preko Crne Gore, Nevesinja, Majevice pa do Bijeljine, gdje se danas nalaze njegovi proizvodni pogoni. Izuzetno zahvalan svome pradedi, koji je započeo tradiciju kovača Mitrović mu je svojevremeno podigao i bistu u dvorištu firme.

Kovački zanat planira očuvati tako što je i stariju kćerku koja studira arhitekturu uveo u posao u firmi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *