Bijeljinski učenici u Petnici unapređuju znanje

Učenici  bijeljinske Gimnazije „Filip Višnjić“ , njih petoro,  i ove godine, od 7. do 13. marta,  pohađaće sa ostalim srednjoškolcima iz Srbije i regiona seminare u Istraživačkoj stanici Petnica u Srbiji.

Tokom sezone zimskih semestara u Istraživačkoj stanici Petnica kroz jednu od 20 naučnih disciplina proći će i unaprijediti znanja iz prirodnih i tehničkih nauka oko 1.500 srednjoškolaca iz Srbije i zemalja regiona, među njima i 16 učenika iz Srpske.

Učenica drugog razreda bijeljinske Gimnazije Ivana Pijetlović bila je i prošle godine u Istraživačkoj stanici Petnica. Proučavala je matematiku. Ove godine opredijelila se za hemiju, koja je takođe interesuje. Kaže da je oduševljena stečenim iskustvom, koje je potpuno drugačije u odnosu na redovnu nastavu ili samostalan naučni rad.

– Vrijeme koje tamo provedemo iskoristimo maksimalno. Po cijeli dan predavanja, a onda se očekuje da sami izvršavamo zadatke u vidu seminarskih radova i slično. Nije teško, jer osim mukotrpnog rada imamo priliku da se družimo s vršnjacima koji imaju slična interesovanja, sa profesorima i studentima koji nam prenose dragocjena znanja. Uspjela sam da proširim neke svoje vidike i opšte viđenje nauke kojom želim da se bavim u budućnosti, stekla sam i proširila osnove koje sam ponijela iz srednje škole – kaže ona.

Priprema

Ivana zahvaljuje predmetnim profesorima koji su je dobro pripremili, ali i ukućanima koji je sve ove godine podržavaju.

– Za svaki uspjeh neophodni su zalaganje i trud. Mnogo sati učenja i vježbanja. Ali kad se ima cilj i kada se nešto mnogo voli, onda nije teško. Uz dobru organizaciju, imam dovoljno vremena za sve – kaže ona.Ivana još od osnovne škole ostvaruje zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike. Na državnom takmičenju osvojila je bronzu, a u srednjoj školi na republičkom takmičenju iz matematike bila je među prvih 5. Petnica joj je trasirala životni put i pomogla da se opredijeli za buduće zvanje.

– Studiraću elektrotehniku. Raduje me što sada imam i kome da se obratim ukoliko sam u nekoj dilemi, da tražim od profesora sa kojima sam se upoznala u Petnici pomoć i savjet, bilo da se radi o stručnoj literaturi ili o nečemu drugom vezanom za moje buduće školovanje – kaže gimnazijalka.

Rad i talenat

Ako se dokaže na zimskom semestru, Ivana će moći da pohađa i ljetni i jesenji semestar, kao i prošle godine. S njom ovog puta u Petnicu odlaze još 4 gimnazijalca koji žele da obogate svoje znanje – Milica Puhalo, Iva Janković, Sergej Veselinović i Dragan Marković. Milica Puhalo se opredijelila za fiziku.

– Uvijek su me zanimale fizika i matematika. I u osnovnoj školi sam išla na takmičenja iz ovih predmeta, a mislim da ću sada u Petnici dobiti priliku da steknem nova znanja, iskustva, prijatelje i da produbim stečena znanja. A tajnog recepta nema. Čak 99 odsto je predan rad, a samo jedan odsto talenat – kaže Milica.

– Uspjeh učenika je uspjeh škole. Već četvrtu godinu zaredom talentovani gimnazijalci proširuju svoja znanja u Petnici – ističe direktor Gimnazije „Filip Višnjić’“ Bijeljina Vladimir Šavija.

Dodaje da Gimnazija njeguje dobru saradnju s Istraživačkom stanicom i da su u ovoj obrazovnoj ustanovi veoma zadovoljni onim što djeca nauče i donesu iz Petnice. To je, kaže, svima podstrek za budući rad.

Dragocjen dio biografije

Osim druženja, u Istraživačkoj stanici Petnica mladima od 15 do 19 godina omogućen je rad s profesorima beogradskog, novosadskog i niškog fakulteta. U profesionalno opremljenim laboratorijama i kabinetima omogućeno im je da dožive iskustvo naučnog istraživanja. Programi obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, a učešće na seminarima u Petnici je dragocjena stavka i u biografijama prilikom traženja zaposlenja.

(SrpskaInfo)

Komentari: