Bijeljinska pijaca: Orašasti plodovi, srijemuš, sezonsko povrće i cvijeće mame kupce /VIDEO/

Period pandemije virusa korona je građane motivisao da sve češće lijek potraže u prirodi i u što zdravijoj hrani, što je dovelo i do veće potražnje za koštunjavim voćem, prije svega bademima, lješnicima, te indijskim orasima, koji su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima. Bogata ponuda i na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, ni potražnja nije loša, kažu prodavci.

Orašasti plodovi bili su i ostali vjerni saveznici našeg zdravlja.Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci cijene lješnika i badema kreću se od 15 pa do 20 maraka po kilogramu. Uprkos tome što se za koštunjavo voće treba izdvojiti nešto više novca, prodavci kažu da u posljednje vrijeme građani najviše kupuju orahe, bademe i lješnik.  

Lijepo izloženi orašasti plodovi mame kupce na štandu Đorđa Šušljika. Badem, te indijski i brazilski orasi stižu pred ovdašnje kupce iz uvoza, dok se orasima i lješnicima prodavci snabdijevaju uglavnom na domaćem terenu. Indijski i brazilski orah po kilogramu drže cijenu od 25 KM. Ipak i pazar u skladu sa kupovnom moći građana, kaže nam Đorđe jer građani najčešće kupuju od 100 pa do 500 grama orašastih plodova, rijetko kilogram ili više.

Period pandemije motivisao je mnoge da se više okrenu prirodi i što zdravijoj ishrani, gdje svoje mjesto u sezoni nalazi i srijemuš. U prirodi se pojavljuje u rano proljeće gdje se i zadržava sve do juna. Srijemuš je samonikla jestiva biljka koja ima širok spektar djelovanja na ljudski organizam a i izuzetne je ljekovitosti. Naučnici su otkrili kako je ova biljka najdjelotvornija u čišćenju crijeva, želuca i krvi, s toga i ne čudi što ga oni koji su udaljeni od njegovih prirodnih staništa mahom kupuju na mjestima otvorene ponude i tražnje. Ima ga i na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, gdje je stigao sa brežuljkastih područja Semberije.

I dok pričamo o srijemošu ” medvjeđem luku”, znatiželjni kupac se raspituje za cijenu domaćeg bijelog luka za kojim potražnja još ne jenjava,  ipak zalihe semberskih domaćina su pri kraju, pa je ovo povrće na jakoj cijeni 15 KM po kilogramu na otvorenom tržištu.

Sezona zimnice prolazi, pa opada i potražnja za njom na pijacama. S druge strane domaći orasi bez obziora na cijenu u ovo doba godine privlače kupce.

Cijene voća i povrća ne padaju već duže vremena kažu prodavci. Potražnja je trenutno najveća za zelenom salatom, te mladim lukom, ali i citrusima.

Interesantno je da cijena mladog luka nije u padu.

Pažnju kupaca plijeni i mirisna jagoda koja je sa područja Hercegovine, među prvima stigla na prodaju i u Semberiji.

Ponuda je bogata i raznovrsna , pa na ovom mjestru ponude i potražnje imaju šta naći i ljubitelji cvijeća i urednih okućnica i balkona jer je sezona proljećne sadnje cvijeća u punom jeku.

A cijene cvijeća i cvjetnih sadnica nisu se mijenjale priča nam Slobodanka, ostesu kaže kod nje već 18 godina od kako se bavi cvjećarstvom na svom gazdinstvu u Patkovači.

Briga o cvijeću tokom zime u rasadnicima je veoma zahtjevna i skupa, kako bi se tržištu na proljeće ponudiolo najbolje iz domaće proizvodnje kaže Slobodanka.

Sa sunčanim danima oživjela je i prodaja na ovom mjestu, pa se na dnevne pazare prodavci ne žale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.