Bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” akreditovana kao “prijatelj beba”

Bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” akreditovana je kao “prijatelj beba”, a uslovi rada i boravka porodilja i novorođenčadi u ovoj savremenoj zdravstvenoj ustanovi su optimalni, izjavila je Srni šef Odsjeka za ginekologiju Miomira Brkić.

Uz redovne skrininge koji se rade u porodilištima, skrining na hipotireozu, fenilketonuriju i skrinig sluha, bijeljinska bolnica je, prema riječima menadžmenta, prva zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja je uvela besplatni ultrazvučni pregled srca svim bebama rođenim u bijeljinskom porodilištu radi ranog otkrivanja urođenih srčanih anomalija.

Brkićeva je navela da je zaživio i projekat “e-bebe”, što znači da se novorođenčad automatski prijavljuju i dobijaju prijavu i matični broj.

“Bebe su u porodilištu sve vrijeme sa majkama, a mi smo im svi podrška, babice, pedijatrijske sestre i doktori”, istakla je Brkićeva.

Po dvije porodilje smještene su u sobu sa kupatilom, a u svakoj porođajnoj sali je po jedan krevet, što omogućava da one imaju intimu i mir za porođaj. Brkićeva je dodala da je uz njih uvije babica, a ljekar po potrebi.

“Epidural u našoj bolnici još nije uveden, ali postoji mogućnost spinalne analgezije koja se daje u posljednja dva sata pred porođaj, kada su bolovi i najjači, da se `obezboli`”, pojašnjava Brkićeva i dodaje da je ona idealna za drugorotke i višerotke, gdje se može pretpostaviti kada će porođaj tačno biti.

Od početka godine do danas u bijeljinskom porodilištu obavljena su 822 porođaja i rođeno je 830 beba, jer je rođeno osam blizanaca. Brojniji su dječaci, rođeno ih je 437, dok je 393 djevojčica.

Godišnje se u ovom porodilištu rađa više od 1.000 beba.

“Imali smo 613 vaginalnih porođaja i 209 porođaja carskim rezom, što je optimalno”, navela je Brkićeva i dodala da u porodilištu prate indikatore kvaliteta.

Godište porodilja kod prvorotki je od vrlo mladih, sa 19 godina, do starijih od 40 godina.

“Godinama je trend da se u kasnijim godinama stupa u brak. Pomjera se granica rađanja i žene uglavnom poslije tridesete godine rađaju prvo dijete”, rekla je Brkićeva.

Ona kaže da se naročita pažnja posvećuje i održavanju trudnoća jer je dosta trudnica sa uvedenom terapijom zbog trombofilije, dijabetesa, sa poremećenom funkcijom štitne žlijezde, što sve otežava samo začeće dok se ne izdijagnostifikuje do kraja.

“Posao zdravstvenih radnika je i promocija i edukacija. Mi trudnicama objašnjavamo zdrav način ishrane, značaj dojenja. Nakon porođaja kao bolnica `prijatelj beba` promovišemo dojenje i podrška smo majkama i bebama, a po izlasku iz bolnice mogu da nas pozovu za savjet”, istakla je Brkićeva.

U bijeljinskom porodilištu kažu da bi im od dodatne opreme dobro došao detektor vena, aparat koji pomaže da se lako pronađe vena, plasira braonila i lakše uključi terapija.

Svakodnevno je mnogo lijepih vijesti iz porodilišta, a jedna od najljepših u ovoj godini je rođenje 11. djeteta u porodici Simić iz Bijeljine.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” Zlatko Maksimović uručio je poklon od 1.000 KM Dragani Simić koja je rodila 11. dijete, a obećao je i ispunio obećanje da u Tehničkoj službi bijeljinske bolnice nađe zaposlenje osamnaestogodišnji sin Luka iz ove mnogočlane semberske porodice. (Srna)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *