Bijeljina: Protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma kod Loznice /VIDEO/

Građani Bijeljine okupili su se danas na obali Drine kod Pavlovića mosta, na mirnom protestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog namjere kompanije “Rio Tinto” da otvori rudnik litijuma kod Loznice.

Predsjednik Ekološkog udruženja “Eko put” iz Bijeljine Snežana Jagodić Vujić rekla je novinarima da Udruženje ovim protestom želi da pruži podršku kolegama aktivistima iz Srbije koji se bore za čistu i zdravu životnu sredinu, te da domaćoj javnosti ukažu na problem mogućeg zagađenja životne sredine.

Ona je navela da se ovim načinom rudarenja koriste teške kiseline koje dovode do potpunog zagađenja zemljišta, podzemnih voda i voda uopšte, zbog čega prijeti velika opasnost.

“Mi ležimo na drinskim podzemnim vodama. Rijeka Drina se u svom donjem toku razvija u bogat barski eko-sistem, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske usvojilo je našu inicijativu za njegovu zaštitu”, rekla je Vujićeva.

Ona je ukazala da postoje savremenija sredstva od litijuma da se koriste kao baterije u automobilima, telefonima i kao jonsko-natrijumske baterije.

“Ne mora zemlja da se zagađuje za malo prljave tehnologije”, poručila je Vujićeva.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

One thought on “Bijeljina: Protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma kod Loznice /VIDEO/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.