Bijeljina – Mikrobiološka ispravnost hrane na zadovoljavajućem nivou /VIDEO/

U ljetnom periodu povećan je broj pacijenata koji se, zbog simptoma trovanja hranom, javljaju u hitnu službu Doma zdravlja Bijeljina, ali na svu sreću ove sezone nije zabilježeno ni jedno značajnije ili masovno trovanje hranom. Ovu informaciju potvrdili su za našu televiziju i u Institutu “Dr Vaso Butozan”, koji se između ostalog bavi laboratorijskim uzorkovanjem i ispitivanjem ispravnosti hrane. 

Tokom Ljetnih mjeseci hrana koju konzumiramo u domaćinstvima ili u ugostiteljskim objektima ima mogućnost da se znatno brže pokvari, ukoliko nije pravilno skladištena ili ukoliko se priprema na neadekvatan način. Tragajući za informacijama da li se naši sugrađani zbog tegoba izazvanih raznim oblicima trovanja hranom u većem obimu javljaju u Dom zdravlja Bijeljna, odgovor smo potražili U hitnoj službi ove zdravstvene ustanove.

Kontrolu kvaliteta i ispravnosti hrane u našem gradu vrši u Gradska inspekcijska služba, kojoj građani mogu dojaviti ukoliko su u nekom prodajnom ili ugostiteljskom objektu vidjeli, kupili ili konzumirali nespravnu hranu. Potom oni izlaze na tereni i u saradnji sa uposlenicima Instituta “Dr Vaso Butozan”, vrše uzorkovanje i kontrolu hrane.

Skoro sva hrana je kvarljiva, ali ona koja je animalnog porijekla, poput jaja, mesa, te mlijeka i mlječnih proizvoda, može da izazove teže zdravstvene posledice, ukoliko se pravilno ne skladišti i priprema.

Osim nekoliko blažih slučajeva trovanja hranom, odnosno elementarnih intoksikacije entero-bakterijama, ove godine nisu zabilježena jača i masovnija trovanja na našem području, što znači da su i trgovci i ugostitelji, ali i privatna lica, razvili svijest da preduprede trovanje hranom, jer u protivnom može biti mnogo više negativnih posledica, koje nikome neće donijeti dobro.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *