Bijeljina: Konkurs za dodjelu 130.000 KM podsticaja za samozapošljavanje /VIDEO/

Odjeljenje za privredu Grada Bijeljina raspisalo je javni poziv za dodjelu podsticaja za nezaposlene koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Poziv će biti otvoren do 15. avgusta, a evo ko sve može konkurisati za sredstva i kakvi su uslovi?

Podsticajna sredstva za samozapošljavanje dostupna su svim nezaposlenim građanima Bijeljine, koji su prijavljeni u zavodu za zapošljavanje, a žele registrovati preduzetničku djelatnost. Ukupan iznos iz budžeta predviđen za te namjene je 130.000 maraka. Sve pojedinosti vezane uz javni poziv možete pronaći na zvaničnoj web stranici Gradagdje se nalazi i prijavni obrazac. Sam način prijave i uslovi su kako navode iz odjeljenja za privredu veoma jednostavni.

Na javni poziv se mogu prijaviti i oni koji već imaju neku vrstu kućnog biznisa, koji nije registrovan, a takvih je sve više, te na ovaj način bi mogli sve to legalizovati – kupiti dodatnu opremu i materijal, ali i sredstva iskoristiti za uplatu doprinosa.

Odjeljenje za privredu je početkom godine realizovalo sličan projekat, kada su prednost imale zanatske radnje, jer je kako kažu bilo manje sredstava na raspolaganju. Sada su ciljna grupa između ostalih i nezaposlene osobe starije od 40 godina.

Trend broja povećanja novoregistrovanih radnji se nastavlja, uprkos teškoćama koje je cjelokupnoj privredi prouzrokovala pandemija virusa korona. Na području Bijeljine, prema posljednjim podacima Udruženja „Preduzetnik“, aktivno je više od  1.97O preduzetničkih radnji, od čega su oko 40 odsto žene preduzetnice, po čemu je Bijeljina  jedna od vodećih u RS, ali i cijeloj BiH. Takođe, sve više mladih iskazuje interes za preduzetništvo i to u IT sektoru.

Za pomoć privrednicima kojima je tokom pandemije bilo onemogućeno da rade iz budžeta Grada Bijeljina biće izdvojeno 200.000 KM. Ovom mjerom biće obuhvaćeni oni koji su najviše bili pogođeni mjerama- – ugostitelji, frizeri, kozmetičari, prevoznici, a odluka će se naći na dnevnom redu naredne sjednice skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *