Bijeljina: Ko ostaje vjeran koaliciji, a ko će dati podršku novoj skupštinskoj većini? /VIDEO/

I dok se izborni proces u BiH privodi kraju i prebrojavaju glasova iz inostranstva , političke stranke koje su osvojile mandate u gradskim i opštinskim  Skupštinama prave postizbornu kombinatoriku. I u Bijeljini se sve više govori o tome ko će i na koji način formirati lokalnu vlast. Međutim, biće zanimljivo vidjeti kako će se nove stranke u gradskom parlamentu postaviti kao i one koje su osvojile manje mandata ? Da li će ostati vjerne koalicionom sporazumu ili će pružiti podršku eventualno novoj skupštinskoj većini u Gradu?

Ujedinjena Srpska je na proteklim izborima osvojila 2.585 glasova na osnovu obrađenih 178 redovnih biračkih odbora u Bijeljini, pokazuju podaci CIK-a BiH. To im je za sada obezbjedilo dva mandata u Skupštini Grada Bijeljina, koja su osvojili Milan Trninić sa 1.741 glasom i Marko Vlačić sa 652 glasa.

Zanimljivo je istaći da će ova stranka po prvi put imati svoje predstavnike u gradskoj skupštini.

Pokret za Bijeljinu osvojio je trenutno 1.936 glasova. Njih će u Skupštini Grada Bijeljina kao i do sada predstavljati Milenko Mitrović, koji je osvojio za sada 1.137.

U ovoj stranci nema značajnijih promjena. Zadržali su jedan mandat koliko su imali i na prošlim  lokalnim izborima prije četiri godine.

Obje stranke dio su koalicije okupljene oko SNSD-a. Njihova očekivanja su da se ispuni dio koalicionog sporazuma koji je nedavno potpisan u vezi formiranja nove skupštinske većine.

Međutim postavlja se pitanje ko će zaista formirati vlast i skupštinsku većinu u Bijeljini. Kohabitacija vlasti – ishod je izbora u pojedinim opštinama i gradovima Srpske, među njima i u Bijeljini.

Gradonačelnik  i skupštinska većina predstavljaju suprotstavljene politike.

Nedavno je novoizabrani gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio da će nakon preuzimanja dužnosti razgovarati sa svim izabranim odbornicima.

Nema sumnje  da će biti zanimljivo vidjeti kako će se nove stranke u gradskom parlamentu postaviti kao i one koje su osvojile manje mandata ?

Da li će ostati vjerne koalicionom sporazumu ili će pružiti podršku eventualno novoj skupštinskoj većini u Gradu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *