Bijeljina – Godišnjica katastrofalnih poplava /VIDEO/

Prije tačno 8 godina na današnji dan u Bijeljinu je prodrla voda u majskim poplavama 2014.godine. Šteta koju je Srpska pretrpjela, prema podacima Svjetske banke, procijenjena je na više od dvije milijarde KM.

U centru Bijeljine, problem je napravila Drina koja je došla kanalom Dašnica do užeg centra, a okolna sela Semberije, poplavljena su mutnom savskom vodom. Ono što bi u narednom periodu trebalo da nas zaštiti od takvih scenarija, je i izgradnja Drinskog nasipa koja će početi u junu ove godine.

Epske poplave iz 2014. godine najveći su nekontrolisani protok vode Semberijom ali i Bosnom i Hercegovinom u posljednjih 100 godina. Štete su mjerene u milijardama, a gradska uprava do sada je uradila dosta da zaštiti stanovništvo od ponovnog kobnog scenarija.

Miroslav Milovanović direktor JU Vode Srpske, detaljnije nas je uputio u osnovne probleme kada je održavanje nasipa u pitanju, te apelovao na građane da ne koriste nasip za vožnju motornih i teretnih vozila, jer je to jedino što će nas odbraniti od ponovnog naleta voda.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić u jednom od ranijih obraćanja osvrnuo se na izgradnju Drinskog nasipa kao jednom od bitnijih projekata u nadlažnosti ovog ministarstva.

Ovakvi projekti koji se sprovode u saradnji sa svjetskim donatorima i fondovima, definitivno će pomoći odbrani od poplava u budućnosti. Padavine su tada pokrenule i brojna klizišta a U Republici Srpskoj život je izgubilo 17 lica. Majske poplave 2014. godine, u Semberiji, potpuno su uništile stotine kuća i privrednih subjekata.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *