“Biće pronađen modalitet kako bi ratari jesenju sjetvu obavili u punom obimu” /VIDEO/

Pritisnuti slabim prinosima, niskom cijenom proizvoda, ratari u Srpskoj jesenju sjetvu dočekuju u neizvjesnosti. Pronaćićemo modalitet da pomognemo poljoprivrednicima, kako bi jesenju sjetvu realizovali u punom obimu, poručuju iz resornog ministarstva.

Ovih se dana više govori o predstojećem ciklusu jesenje sjetve. Dok poljoprivrednici kuju plan radova, prate i stanje cijena sjetvenih repromaterijala koji pristižu na tržište. Brine ih i rast cijena goriva, a nadu za uštedu ne ulivaju im ni najave o cijenama sjemenske pšenice. Prošle godine su kažu imali veoma skupu sjetvu, koja se u žetvi nije isplatila.

Jedan od izazova je i realizacija jesenje sjetve kaže ministar poljoprivrede, ali podsjeća da je u skladu sa dogovorom sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja uoči ovogodišnje žetve izvršena isplata 12,5 miliona maraka na ime premije po hektaru zasijane pšenice. I predstojeću jesenju sjetvu u dogovoru sa poljoprivrednicima realizovaćemo u punom obimu ističe Minić.

Minić najavljuje veću efektivnost agrarnog budžeta u idućoj godini kako bi se adekvatno odgovorilo na sve izazove u poljoprivredi. Kaže i da će prve isplate podsticaja za kapitalna ulaganja početi već u oktobru, što je saglasni su poljoprivrednici veoma dobro kako bi se i ta sredstva usmjerila dalje u proizvodnju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *