Bez pet maraka ni po hljeb i mlijeko

U pojedinim pekarama u Srpskoj juče su osvanule cijene hljeba više za pet odsto, a i oni koji još nisu uveli poskupljenja prave novu kalkulaciju, s obzirom na to da je za kilogram brašna od polovine novembra potrebno više novca.

Novim cjenovnikom pekari prate i mljekare, koje su zbog podizanja cijena dospjeli i pod lupu inspektora. U pojedinim marketima litar mlijeka košta skoro tri marke, a imajući u vidu da hljeba gotovo da nema ispod dvije KM, jasno je da više bez pet maraka ne treba ni ići po te dvije osnovne životne namirnice.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić, koji je i vlasnik “Krajina klasa” i lanca pekara “Manja”, rekao je da je do poskupljenja došlo usljed povećanja plata, više cijene brašna i najavljenog poskupljenja struje.

– U našem preduzeću hljeb od 600 grama poskupio je sa dvije na 2,10 KM. Svi pekarski proizvodi, sve vrste hljeba, pite, burek i pice, osim bijelih peciva bez fila, skuplji su za pet odsto. Za nas je već struja poskupjela u odnosu na prethodnu cijenu – rekao je Trivić i dodao da od Nove godine očekuje još jedan talas poskupljenja.

Predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš, koji je i vlasnik pekare “Aleksa”, rekao je za “Glas Srpske” da su semberski pekari podigli cijenu integralnog hljeba te da će od 10. decembra povećati i cijenu bijelog hljeba.

– Trenutno je vekna hljeba 1,70 KM i ono što je za sada sigurno jeste da kada poskupi neće prelaziti dvije marke, ali još razmatramo situaciju, s obzirom na to da su pekari u minusu, jer imaju dugovanja prema mlinarima – rekao je Pelemiš.

Dodao je da će pekari podići cijene kako bi koliko-toliko pokrili gubitke u poslovanju.

– Brašno je poskupjelo za 1,20 KM po vreći. Bude li poskupljivalo i dalje, neminovan je rast cijene pekarskih proizvoda – poručio je Pelemiš.

Da je cijena brašna otišla gore za oko pet odsto potvrđuju i mlinari, koji se nadaju da će na tome ostati i da novog rasta cijene neće biti.

– Brašno je poskupjelo za oko pet odsto od polovine novembra. Dolazi do neke stabilizacije i nadam se da bi tamo do februara moglo doći i neko pojeftinjenje. Pšenice ima dosta, silosi su puni – rekao je vlasnik mlina “Majić” Ivica Majić.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić rekao je da nije normalno da se više po hljeb i mlijeko ne može otići bez pet maraka u džepu.

– Politika formiranja cijena kod nas nije dosljedna. Dok je gorivo poskupljivalo svi su dizali cijene svojih proizvoda pravdajući se time, sada kad cijena goriva pada mlinari i pekari dižu cijenu svojih proizvoda. Opravdanje mlinara koje smo imali priliku da čujemo da poskupljuju brašno jer nisu ukinute akcize i jer je gorivo skupo ne piju vode, jer evo gorivo pojeftinjuje – rekao je Vasilić.

Dodao je da nema smisla ni priča pekara da semberska pšenica nije dobra za brašno kakvo je njima potrebno.

– Generacije i generacije su odrasle na ovoj našoj pšenici i hljebu, niko se nikada nije požalio, a ovi mlinari danas kažu ne valja pa uvoze. I taj uvoz njima je opravdanje za poskupljenje – kazao je Vasilić.

Knjiga reklamacija

Jovan Vasilić je pozvao sve potrošače da što više i u pekarama koriste knjigu reklamacija.

– Sve nelogičnosti, nesrazmjer u cijenama, baš sve treba da upisuju u knjigu reklamacija pa će se jednom stati u kraj i divljanju cijena i samovolji – rekao je Vasilić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *