Beogradski filharmoničari priredili spektakl u Bijeljini /VIDEO/

Dolazak Beogradske filharmonije u Bijeljinu je primjer javno – privatnog partnerstva.

“Na potpuno isti način funkcioniše vrhunska kultura i u evropskim i svjetskim prestonicama” istakao je direktor ove ustanove Ivan Tasovac i naglasio da to daje optimizam i da ni  Beograd ni Bijeljina ne trebaju biti lažno skromni.

Na pitanje Arena TV da li će pred Novogodišnji koncert u Bijeljini, kako je najavljivano, možda postati i tradicionalan, poput koncerta bečke filharmonije, Tasovac je istakao da autoputevi koji su izgrađeni ili će se graditi zbližavaju ljude i čine bližim i kulturne događaje, čineći mnogo toga izvjesnijim nego što je bilo do sada

Filharmonija je pod vođstvom dirigenta  Bruna Merca u Etno selu ,,Stanišić”  izvela poznatije kompozicije:  “Slovenski marš”, “Ruslan i Ljudmila”, “Mađarska igra”, “Slovenska igra”, a na repertoaru se našla i “Ohridska legenda” Stevana Hristića, osnivača Beogradske filharmonije.

Organizator koncerta je Udruženje građana “Muzički umjetnici Semberije”, čiji je umjetnički rukovodilac Siniša Pajić , zadao je, kako je istakao Tasovac, muzičke zadatke Republici Srpskoj Udruženje je do organizovalo više muzičkih događaja koji su zvarijedili pažnju publke i iz okolnih gradova iz Srbije i Hrvatske. U porojekat se ušlo prije dvije godine. Osnovna želja je bila približiti filharmonju Gradu  Bijeljini i Bijeljnu najboljoj Filharmoniji na Blakanu.

Ivan Tasovac, ali i Filharmonija kao ustanova su, i pored toga što su njihovi nastupi rasprodati i imaju striktan kalendar nastupa, ipak našli način i vrijeme da dođu u Bijeljinu. Sam događaj je nakon početne inicijative koja je trajala duže, dogovoren za oko dva mjeseca

Udruženje građana “Muzički umjetnici Semberije”je protekle četiri godine organizovalo niz koncerata, među kojima i Banjalučke filharmonije i  Simfonijskog orkestra RTS-a. Subotnji koncert je zabilježen kao jedan od najvećih kulturnih događaja protekle godine u Republici Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *