Bastašić: Poslije Dare više ništa neće biti isto /VIDEO/

Bezbroj pitanja se otvorilo nakon emitovanja filma “Dara iz Jasenovca”. Kako je i zašto srpski film toliko uzburkao duhove i  zašto istina o događajima od prije osam decenija, ni danas ne može da se prihvati?

Film Dara iz Jasenovca je uzrok tektonskog pomjeranja na području sjećanja srpskog naroda na Pokolj – kazao je u razgovoru za Arena televiziju Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja građana Jadovno i ocjenio da su se Srbi do sada bavili zaboravom, ali da poslije Dare više ništa neće biti isto.

Da li nas je jedan film trebao podsjetiti na stradanja koja su Srbi doživjeli od strane NDH-a, a koje već decenijama Hrvatska poriče tvrdeći da sve preuveličavamo. Dušan Bastašić ocjenjuje da se opet potvrdilo da je filmska umjetnost platforma sa koje se može ostvariti jedan efikasan uticaj na svijest naroda koji je u najvećem broju bio izložen strašnom i traumatičnom događaju kao što je – POKOLJ.

Srbi su se do sada bavili kulturom zaborava, kaže Bastašić ocjenjujući da je film izazvao tektonski poremećaj, na polju sjećanja srba na genocid i da je ovo sada prelomnica, poslije koje ništa više neće biti isto.

Udruženje ”Jadovno 1941”, formirano 2010.godine, na razne načine pokušava da sačuva uspomenu na stradanja u logorima Gospić-Jadovno-Pag. Još uvijek se na Jadovno dolazi blatnom stazom, na mjestu gdje nam je obećano sa najviših mjesta u Srpskoj da ćemo sagraditi bar jednu malu kapelu jadovničkim novomučenicima, evo već pet godina stoji samo osvještan krst, ukazao je Bastašić i izrazio nadu da će se sada nešto promijeniti u tom odnosu države prema žrtvama pokolja i da će se i u obrazovnim udžbenicima odvojiti više mjesta za te teme.

O pomenutim logorima ni danas se ne zna dovoljno, iako je prema procjenama,za samo nekoliko mjeseci u njima,život izgubilo 40 hiljada ljudi. Malobrojni preživjeli, prebačeni su u Jasenovac i tako postali prvi zatvorenici najvećeg stratišta NDH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *