Banjaluka: Danas najviše novih slučajeva zaraze, ne može se utvrditi klaster /VIDEO/

U danu za nama u RS je izvršeno  testiranje 672 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je kod 142 osobe. Polovina novozaraženih je iz Banjaluke gdje su otkrivena 73 slučaja. Po osam novozaraženih bilježe Zvornik i Pale a po sedam  Bijeljina , Laktaši, Teslić i Foča.

 U bijeljinskoj Kovid bolnici hospitalizovano je devet bolesnika.  Četvoro  oboljelih  je sa teškom kliničkom slikom, od kojih je jedan bolesnik starije životne dobi na respiratoru, intubiran je i njegovo stanje je i dalje veoma ozbiljno. Ostali bolesnici imaju srednje tešku kliničku sliku i na povremenoj su ili stalnoj kiseoničkoj terapiji. Većina oboljelih ima pridružene hronične bolesti.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je Srni da je od početka epidemije virusa korona danas zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze u Banjaluci, kojih je 73, te da se ne može utvrditi klaster koji je izvor širenja virusa.

Todorovićeva je pojasnila da je virus korona u transmisiji u populaciji, te kada nađe pogodno mjesto i domaćina, proširi se, pa se ne može reći da je to bilo kakva grupa, preduzeće ili ustanova.

Nadležni kažu da je  epidemiološka situacija u RS  i dalje nepovoljna.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na korona virus pozitivno je ukupno 19 radnika. Od početka pandemije izazvane novim korona virusom u UKC RS je bilo zaraženo ukupno 39 doktora, 74 medicinske sestre i tehničara, te 23 nemedicinska radnika. Nažalost, dva ljekara su izgubila bitku protiv korona virusa – naglašavaju za Srpskainfo u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Iz Instituta pozivaju na poštovanje propisanih mjera.

U protekla 24 časa testirano je 1.423 laboratorijskih uzoraka, od kojih su 222 pozitivna na virusa korona, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.  U protekla 24 časa Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je pet novih smrtnih ishoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.