Bakajlić: Prioritet – zaštita domaće proizvodnje

Zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje i sprečavanje prekomjernog uvoza su jedan od glavnih zadataka nadležnih institucija, ali se, nažalost, pokazuje da na ovom i te kako važnom poslu niko ništa ne radi, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

On je naglasio da je to prioritet, ali bez obzira na brojna upozorenja, stav Udruženja jeste da se o tome samo priča, ali da niko ništa ne radi.

“Sada smo u situaciji, nakon sušne godine, da dočekamo da je proizvodnja kukuruza kao najrasprostranjenije žitarice, koju koristimo i u ishrani domaćih životinja i u domaćoj proizvodnji, posrnula negdje za 70 odsto, negdje za 50 odsto”, rekao je Bakajlić.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog svega, posebno što će, kako je rekao, narod sada da se riješi stoke, a da će BiH ostati bez domaće hrane i zavisiti od nekih država u okruženju.

Bakajlić je naveo da je zaštita domaće proizvodnje na prvom mjestu, ostanak mladih na selu, a cijena repromaterijala iz dana u dan se mijenja.

“Jedini koji je imao sluha za ove probleme jeste srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uz Ministarstvo poljoprivrede. Oni su obećali i ispoštovali jednokratnu pomoć, što je za svako poštovanje. Ali stav Savjeta ministara nije nas pomogao ni u čemu”, rekao je Bakajlić i dodao da više nije u mogućnosti da finansijski održava svojih 50 hektara.

Bakajlić je naveo da nema ništa protiv uvoznika, ali da se domaće prvo mora poštovati, navodeći sve probleme u kojim su se našli domaći poljoprivrednici.

On je dodao da još možda postoji šansa da se pokuša spasiti što je moguće.

“Priča se, međutim, slegla, ali mi nismo. Ovih dana ćemo se javno okupiti i oglasiti, još jednom, o svim našim stavovima, problemima i načinu na koje ih treba rješavati”, poručio je Bakajlić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *