Badnji dan u Bijeljini /VIDEO/

Badnji dan i Božić su praznici kada je porodica na okupu, kada se razmjenjuju želje za zdravlje, sreću, ljubav i mir među ljudima. Ukoliko je čovjek ispunjen optimizmom i dobrom voljom, mnoge od ovih želja će se i ostvariti u godini koja je pred nama, kažu Semberci.

Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su običaji povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. Već u ranu zoru pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se odlazak u šumu po badnjak.

Kako su nam rekli naši sagovornici u Amajlijama oni u ranu zoru Badnjeg jutra tradicionalno odlaze do obližnje šume uz Drinu da usijeku mlado drvo, ovdje je kažu od davnina poznato da se kući prinese drvo oraha.

Badnji dan u semberskoj ravnici i u podmajevičkim krajevima izdvaja se po brojnim običajima i ritualima na seoskim gazdinstvima. Dok se pečenica na okreće na ražnju, u posebnu posudu prikuplja se takozvana kapavica, kojom će domaćice na božićno jutro mijesiti česnicu.

Na Badnji dan se priprema bogata posna trpeza, koja će za večerom okupiti ukućane koji dočekuju najradosniji hrišćanski praznik-Božić.

U Semberiji je običaj da prvi iver od sječenja badnjaka, domaćica stavi u božićnu česnicu, koja se priprema na Božić. Božić dočekujemo u veselju i u krugu brojne porodice kažu Semberci.

Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić jeste jedna od onih tradicija koja spaja i okuplja ukućane oko stola. Trenutak iščekivanja kada se česnica lomi i pitanje ko će izvući novčić iz nje, jedan je od omiljenih momenata proslavljanja Božićnih praznika. Nakon lomljenja česnice i Božićnog doručka, u kuću dolazi polaznik ili položajnik, koji prvi čestita Božić.

Zahtjevni su mesarski poslovi, ali ko zanat dobro poznaje, nije teško, priča Miodrag koji na svom imanju božićne pečenice priprema za dvadesetak domaćinstava.

Osim česnice i božićne pečenice, božićnu trpezu krasiće i druge mesne delicije. Vrijedno su semberski domaćini radili na pripremanju zimnice od mesa kako bi u prazničnim danima trpeza bila što bogatija, pa će tako za svečanim ručkom biti pršute i kulena.

Badnji dan i Božić su praznici kada je porodica na okupu, kada se razmjenjuju želje za zdravlje, sreću, ljubav i mir među ljudima. Ukoliko je čovjek ispunjen optimizmom i dobrom voljom, mnoge od ovih želja će se i ostvariti u godini koja je pred nama, kažu Semberci.

Običaji i rituali koji se vezuju za za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić prenose se u Semberiji s koljena na koljeno.Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *