Badnji dan obilježen u regionu /VIDEO/

Pravoslavni vjernici u Srbiji obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pred najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima unio je Badnjak u zgradu Predsjedništva u Beogradu. Badnjak je osveštao episkop remazijanski Stefan, a tom činu su prisustvovala i srpska djeca sa Banije i Korduna za koju je predsjednik Srbije organizovao  prijem i uručio  im božićne darove. Zahvalio im je  što u Hrvatskoj čuvaju srpsko ime, uz poruku da će Srbija uvijek biti uz njih.

Zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije danas su, u skladu sa nedavno obnovljenom tradicijom, obilježili  Badnji dan unossenjem badnjaka u ovu instituciju.

Pravoslavni vjernici na Kosovu i Metohiji u miru dočekuju Božić. U ranim jutarnjim časovima išli su u sječu badnjaka. Badnjak sijeku u obližnjim šumarcima, tamo gdje je to bezbjedno.

Oko 25.000 badnjaka jutros je novosađanima i građanima u više vojvođanskih opština  podijelilo preduzeće Nacionalni park Fruška gora. Širom Srbije građani obavljaju posljednje pripreme pred sutrašnji praznik. Badnjak i posna trpeza obilježja su Badnjeg dana i Badnje večeri , kažu građani. Najviše narodnih običaja kod Srba vezuje se za Badnji dan i Božić.

Proslava badnjeg dana ove godine je zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori svedena je  na minimum, pa bi vjernici ovu situaciju trebalo da iskoriste i osjete skromnost i ljepotu praznika, rekao je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Nikola Pejović.

Badnji dan se slavi širom svijeta, gdje god ima Srba, lože se badnjaci i obilježava se dan pred najradosniji hrišćanski praznik.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *