Automatik ili manuelac: Koji mejnjač duže traje i kako da se odlučite koji da izaberete?

Vrijeme kada proizvođači automobila sve više odustaju od klasičnih manuelnih mjenjača i prelaze na automatike, čini se kao pravo da se postavi pitanje: Da li manuelni mjenjači traju duže od automatskih, kao i da li vozila sa “klasičnim” prenosom traju duže od onih sa automatskim?

I već na samom početku priče, odgovor je potvrdan! Vozila sa menuelnom transmisijom imaju tendenciju da traju duže od onih sa automatskom. Manuelna promjena stepena prenosa, uslovno rečeno, bolje prilagođava, odnosno bolje usklađuje taj sistem sa radom ostalih sklopova vozila.

To, međutim, ne mora uvijek da bude tako. Tako, na primjer, kada je vozač previše “grub na kvačilu”, ono će se mnogo brže istrošiti i morati da se mijenja.

Noviji automatici efikasniji od ranijih

Međutim, najnoviji modeli automatskih mjenjača efikasniji su od prethodnih generacija i sporije se “troše”, pa u idealnim uslovima eksploatacije mogu da se porede sa trajnošću manuelaca.

Zbog većeg stepena kontrole koju vozač ima, potrošnja goriva kod vozila sa ručnim mjenjačima je ekonomičnija nego kod automatika. Potrošnja goriva, međutim, kao i emisije izduvnih gasova, kojima proizvođači automobila daju sve veći prioritet, dosta zavise i od starosti vozila.

Zato je, generalno, potrošnja goriva kod svih novih automobila manja u odnosu na prethodne generacije, i tu gotovo da nema razlike između vozila sa manelnom i automatskom transmisijom.

Jednostavna mehanika manuelnog prenosa, prema tvrdnjama američke analitičke kuće Edmunds, takođe igra značajnu ulogu. Oni navode da su “savremeni automatici dobili dodatne stepene prenosa i manje se oslanjaju na pretvarač obrtnog momenta, pa su pretekli manualne menjače kada je potrošnja goriva u pitanju”.

Kvarovi i troškovi održavanja

Ako se u obzir uzmu ukupni troškovi održavanja automobila i sa jednom i sa drugom vrstom prenosa, onda ručni mjenjač obavezno treba uzeti u obzir. To je, sam po sebi, tehnički dosta jednostavniji sistem, zbog čega su njegovo održavanje i popravke dosta jeftinije.

Nije da troškovi održavanja uopšte ne postoje, ali oni mogu da variraju od slučaja do slučaja, podsjeća MotorBiscuit. Zamjena sajle kvačila, na primjer, nije skupa, cijele spojnice već jeste, ali će ti troškovi biti značajno niži od troškova većine kvarova automatskih mjenjača tokom višegodišnje eksploatacije.

U današnje vrijeme, međutim, sama dostupnost automobila sa manuelnom transmisijom sve je presudniji faktor kod izbora novog automobila, odnosno određenog modela. Sve manje broj proizvođača pravi manuelne mjenjače, pa nije rijetkost da iako biste to željeli, u neke modelima ih uopšte ne možete naći u ponudi.

Ipak, ako se automobil koji želite da kupite nudi i sa manuelnim mjenjačem, a vi smatrate da ste dovoljno dobar i iskusan vozač neće brzo “spaliti” kvačilo, stari dobri ručni menjač bi mogao da bude pravi izbor.

(Telegraf.rs)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *