“Aska”: Zaštitimo napuštene pse i mačke!

Udruženje za zaštitu životinja “Aska” apeluje da vlasnici pasa ili mačaka sterilišu kućne ljubimce i tako pomognu smanjenju broja napuštenih životinja.

Udruženje “Aska” jedino je u BiH koje obezbjeđuje besplatnu sterilizaciju mačaka i već dvije godine zaredom u saradnji sa ETN – Evropskom zaštitom životinja i prirode /ETN – Europäischer Tier – und Naturschutz/ obezbjeđuje nesmetano funkcionisanje ovog projekta.

Samo tokom ove godine sterilisano je oko 140 mačaka i 20 pasa u okviru ETN projekta besplatne sterilizacije.

Sve informacije o besplatnoj sterilizaciji/kastraciji mogu se dobiti na “Fejsbuk” stranici “Aske”.

Iz Udruženja pozivaju sugrađane da udome, pruže privremeni smještaj napuštenim životinjama ili da na neki drugi način pomognu, na primjer novčano i hranom. Mogu da doniraju stare dekice, jorgane, jastuke, kao i sve što može pomoći da se “čupavi drugari” ugriju u hladnim danima.

Članovi Udruženja trenutno brinu o pedesetak pasa i desetak maca.

Jedan broj pasa nalazi se u besplatnom smještaju, a obaveza Udruženja jeste da za te životinje obezbijedi veterinarsku obradu, kao i hranu na mjesečnom nivou, ističu iz Udruženja za Srnu.

Kako navode, od ovog broja za desetak pasa moraju da plaćaju pansione u iznosu od po 50 evra mjesečno, što uključuje smještaj i hranu.

“Brinemo i o dva psa kojima je potreban poseban tretman – Bela i Garo, a za koje smještaj košta 150 evra mjesečno. Osim ovih drugara, tu su i psi i mace na ulici za koje se trudimo da svakodnevno obezbijedimo hranu, tako da je svaka pomoć u hrani više nego dobrodošla”, navode iz “Aske”.

Najveća pomoć bila bi da građani prime psa ili mačku

Najveća pomoć bila bi, kako kažu, da građani prime psa ili mačku i brinu o njima oko dva mjeseca, koliko je potrebno za običnu veterinarsku obradu, ukoliko jedinka nije na liječenju.

“Ukupan iznos za potrebe pansiona mjesečno iznosi oko 700 evra, za hranu za pse u besplatnim smještajima daje se približno sličan iznos. Troškovi liječenja zavise od broja povrijeđenih životinja kojima je potrebna pomoć”, kažu u Udruženju za zaštitu životinja “Aska”.

Sredstva za pansione i hranu, te druge potrebe u vezi sa cukama i macama ljudi uplaćuju dobrovoljno putem “pej pala”, žiro računa u Novoj banci ili ubacivanjem novca u dobrovoljne kutije.

Donatorske kutije Udruženja “Aska” nalaze se u veterinarskoj ambulanti “Nutricio” /Nutritio/ u Ulici Stefana Dečanskog 153, u neposrednoj blizini crkve na Koridoru, kao i prodavnici za kućne ljubimce “Rojal pet ko” /Royal Pet Co/ na Agrotržnom centru.

Napuštenim životinjama možete pomoći i uplatama – za Udruženje za zaštitu životinja “Aska” Nova banka 5550000033695587, te na “pej pal” sanjasimikiç[email protected] i [email protected].

Udruženje na svom “Fejsbuk” profilu /Udruženje za zaštitu životinja “Aska”/ objavljuje koliko je sredstava, od koga i u koje svrhe uplaćeno.

Postoji jedan broj ljubitelja životinja koji svaki mjesec uplaćuju za siguran boravak i prehranu čupavih štićenika u pansionima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *