Apel osiguranicima za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva /VIDEO/

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske uputio je ranije apel osiguranicima koji imaju navršenog staža osiguranja u inostranstvu da podnesu zahtjev za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva putem Fonda. Apel se odnosi na osiguranike koji u ovoj ili narednih godina ispunjavaju uslove za starosnu penziju u pogledu godina života.

Zahtjev za potvrdu staža podnosi se u poslovnici Fonda PIO prema mjestu prebivališta ili nadležnoj filijali Fonda. Značaj potvrde staža je veliki zbog toga što je potvrda o stažu ili dijelu staža navršenom u inostranstvu, koji se sabira sa stažom ostvarenim na području Republike Srpske i BiH, ključna činjenica na osnovu koje se odlučuje o pravu na penziju, kao i visini penzije, navode u Fondu.

Iz Fonda ističu da je potrvda bitna i zbog toga što je za njeno pribavljanje najčešće potrebno više od dva mjeseca do godine, a nekada i mnogo duže, zavisno od države do države.

Pribavljanje potvrde staža i obezbeđenje druge dokumentacije i podataka bitnih za postupak odlučivanja o pravu propisan je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Stručna služba Fonda PIO obavezna je da preduzme sve neophodne mjere i radnje da osiguranik u godini prije ispunjenja uslova za starosnu penziju kompletira i ažurira podatke matične evidencije na osnovu kojih se rješava o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i podatke o penzijskom stažu navršenom u drugim državama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *