“Animiranje društvenih mreža i njihov uticaj na najmlađe” – II ciklus /VIDEO/

“Animiranje društvenih mreža i njihov uticaj na najmlađe” sve više se nameće kao veoma aktuelna tema o kojoj itekako treba više govoriti u javnom prostoru.

Kakav je uticaj društvenih mreža na djecu? Znaju li roditelji šta im djeca rade na internetu i kako ih zaštiti u opasnom virtuelnom svijetu?

Razvoj informacionih tehnologija donio je napredak u životima ljudi, pa je praktično nemoguće zamisliti civilizaciju bez informatičke podrške u svim svojim oblicima.Ipak uporedo se sa savremenim tehnologijama razvijao i kriminalitet koji je zloupotrebljavao ovu tehnologiju, pa se s razlogom sve češće postavlja pitanje kako zaštititi najmlađe na internetu.

Mračna strana interneta zahtijeva više prostora u nastavi, ocjenjujuju prosvjetni radnici u Bosni i Hercegovini. Broj djece koja su doživjela seksualnu eksploataciju i zlostavljanje na internetu kako navode nije poznat, a registrovani slučajevi čine samo “vrh ledenog brijega”.

Kako bi se smanjila mogućnost da djeca postanu žrtve, policija, prosvjetni radnici i drugi stručnjaci podsjećaju roditelje da pažljivo prate šta njihovi najmlađi članovi porodice rade na internetu i s kim stupaju u kontakte.

Stručnjaci su sve složniji da fotografije male djece na društvenim mrežama trebaju biti dostupne samo probranim očima. Sve su češći i medijski naslovi koji pune stupce crne hronike u okruženju i svijetu, naravno pa i kod nas da su slobode lišene osobe koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom iskorištavanje djece zbog pornografije.

Stručnjaci upozoravaju na ljude koji se lažno predstavljaju na internetu. U posljednjih godinu ipo dana učestali su lažni pedijatri koji se pojavljuju na internetu. Predstavljaju se kao ženske osobe, na profilima pozivaju roditelje da se obrate, dijele neke savjete …

Da li je nivo svijesti na višem nivou kada su prijave ovakvih i sličnih slučajeva u pitanju.

Upozoravao je MUP Srpske i roditelje da provjeravaju i šta djeca rade na TikToku

Kako djeca mogu prepoznati da im prijeti opasnost na internetu. Kakva komunikacija navodi na sumnju?

U zavisnosti od vrste zloupotrebe djece, kakve su kazne kod nas predviđene?

𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐝𝐣𝐞𝐜𝐮 𝐨𝐤𝐫𝐞𝐧𝐮𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐦 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐞𝐝𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐦𝐚, 𝐚 𝐧𝐞 𝐬𝐚𝐦𝐨 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭 𝐬𝐚𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐣𝐢𝐦𝐚?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *