Aleksić: NATO mora da odgovara za posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom

NATO mora da odgovara za katastrofalne posljedice bombardovanja Srbije i Republike Srpske osiromašenim uranijumom i ova organizacija koja finansira ratove u svijetu treba da isplati štetu građanima koji masovno obolijevaju i umiru od kancera kao posljedice tog bombardovanja, rekao je sinoć u Bijeljini advokat iz Niša Srđan Aleksić na promociji svoje knjige “Projektili pravde”.

Aleksić je naveo da je “Balkanski sindrom” naziv za obolijevanje od kancera nakon izlaganja osiromašenom uranijumu na prostorima koje je NATO bombardovao, a u Republici Srpskoj to su sarajevsko naselje Hadžići, Han Pijesak i još neka mjesta.

“Advokat Anđelo Tartalja iz Italije već 20 godina zastupa italijanske vojnike na ovu temu. Prvi slučaj je bio za vojnika koji je boravio u Hadžićima, a do sada ima više od 400 presuda sa odštetom i do dva miliona evra”, rekao je Aleksić.

On je istakao da radi na isti način u Srbiji, uradi se analiza biopsije u Italiji za svakog oboljelog ili umrlog od kancera koji je boravio na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom, navodeći da je cijena te analize 65 evra.

“Urađene su dve analize za građane Srbije i oba su imala po 500 puta više osiromašenog uranijuma u telu i na osnovu tih analiza možemo pred sudom dokazati uzročno-posledičnu vezu sa NATO bombardovanjem, sa počinjenim ekocidom, jer zagadili su nam zemlju, vodu i vazduh i imaćemo katastrofalne posledice naredne 4,5 milijarde godina”, rekao je Aleksić novinarima.

On je naveo da je prvu tužbu u Srbiji pokrenuo 2001. godine za pukovnika Vojske Srbije, a odgovor NATO pakta na ovu tužbu je da oni imaju imunitet.

“Srpska Vlada im jeste dala imunitet da prolaze kroz Srbiju, nikako da čine ratni zločin bombardujući građane. NATO je u Srbiji posejao 15 tona osiromašenog uranijuma, što je ekvivalent 170 atomskih bombi. Oni su dužni da plate štetu, da leče naše građane i da očiste zaostalu municiju”, ocijenio je Aleksić.

On vjeruje u pozitivne presude i ističe da pravo treba tražiti pred domaćim sudovima i na osnovu sudske presude putem Bečke konvencije tražiti isplatu od NATO-a.

Aleksić je rekao da je pred Višim sudom u Beogradu pokrenuo 35 ovakvih predmeta i da svaki mjesec pokrene po 10 novih u kojima tuži NATO pred domaćim sudom gdje je šteta nastala, gdje je čovjeku povrijeđeno pravo na život i zdravlje.

On je naveo da je na knjizi “Projektili pravde” radio četiri godine, da se prevodi na ruski i njemački jezik, a najavio je i drugo izdanje dopunjeno novim dokazima krivice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom za, kako je naveo, epidemiju kancera na tom prostoru.

Promocija knjige u Bijeljini održana je u Centru za kulturu “Semberija” i prvo je njeno predstavljanje u Republici Srpskoj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *