“Ako se situacija dodatno iskomplikuje, moguće jače mjere u RS” /VIDEO/

U poslednja 24 sata, u Republici Srpskoj, testirana su 134 uzoraka, rekla je epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović. – Po pet osoba je iz Banjaluke i Istočne Ilidže, tri iz Sokoca, dvoje iz Šamca i jedno iz Istočnog Novog Sarajeva – navela je ona.

U posljednjih sedam dana došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Srpskoj što je posljedica nepoštovanja mjera, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske.

U  posljednje vrijeme bilježi se  porast broja zaraženih što je posljedica nepoštovanja mjera. U ovom momentu preko 57 % oboljelih  je uglavnom mlađe životne dobi.

U Federaciji BiH (FBiH) u posljednja 24 časa testirano je 688 uzoraka, od kojih je 46 pozitivno na kovid-19, podaci su federalnog Zavoda za javno zdravstvo.Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo. U karantinu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizovano je 38 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na respiratoru. U posljednja 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj, radi se o ženskoj osobi iz Banovića (1951.).

Dvije starije osobe preminule su u izolatoriju Klinike za plućne bolesti na Podhrastovima, potvrđeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Među smrtnim slučajevima u Kantonu Sarajevo umrla je i jedna žena pozitivna na koronavirus, a koja nije bila u izolatoriju, odnosno preminula je tokom opservacije.

Respiratori, ultrazvučni aparati i druga zaštitna oprema stigla je u Mostar  posredstvom donacije Europske  unije .

U Trebinju je danas izvršena primopredaja 10 respiratora za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj koje je donirala “Elektroprivreda Republike Srpske”, a kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

U akciji “Respiratori za Srpsku“, kupljeno je 50 respiratora za bolnice u Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *