AD “Orao”: Pandemija odložila realizaciju vrijednih ugovora /VIDEO/

Stanje u vezi sa pandemijom virusa korona poremetilo je i odgodilo realizaciju vrijednih ugovora, koji su garantovali u budućnosti stabilno poslovanje preduzeća “Orao”.

U trenutnim okolnostima biće teško obezbijediti plate radnicima, pa i u “Orlu” očekuju da će nadležni u Srpskoj kroz već predložene mjere za pomoć privredi izaći u susret i ovom preduzeću, jer ni u kom slučaju kažu ne bi smjelo doći do zastoja u poslovanju ili gašenja ovakvog kapaciteta namjenske industrije u Srpskoj.

Zbog pandemije virusa korona koja je u martu zatvorila vrata mnogih proizvodnih pogona i u Republici Srpskoj, akcionarsko društvo za proizvodnju i remont “Orao” od 16. marta ove godine radilo je smanjenim kapacitetom, a sve u skladu sa mjerama i preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije koje su uvedene zbog zaštite zdravlja stanovništva i sprečavanja širenja virusa korona.

Markovićeva ističe da se vodilo računa o tome da u svakom slučaju radna mjesta budu sačuvana, kao i kompletan proces rada, ali s ciljem da ne bude ugroženo zdravlje ni jednog radnika.

U skladu sa tim donijeta je i odluka da bude obustavljen proces rada u “Orlu” na sedam dana i to u aprilu za vrijeme epidemiološki određenog kritičnog perioda, odnosno u vrijeme praznika .

Tako su se svojim radnim obavezama vratili i radnici, a trenutno ih je u firmi 392, napominje Markovićeva. U Orlu pokušavaju da održe proizvodni proces i da sačuvaju radna mjesta, što nije lako za kapacitete firme, koja posluje u sektoru namjenske industrije u Republici Srpskoj. U okolnostima prouzrokovanim pandemijom, nisu realizovane planirane aktivnosti, pa u Orlu očekuju pomoć Vlade Srpske.

Do poništenja ranije sklopljenih vrijednih ugovora nije došlo, ali je zbog situacije prouzrokovane virusom korona došlo do odgađanja njihove realizacije.

U trenutnim okolnostima biće teško napominje Markovićeva obezbijediti plate radnicima, uzimajući u obzir činjenicu da se već kasni sa isplatom martovske plate.

S druge strane radnici su se sa velikim elanom prihvatili radnih zadataka, pa očekuju da će nadležni u Srpskoj prepoznati specifičnost poslovanja ove firme u okolnostima koje je nametnula pandemija virusa korona.

A posla u pogonima Orla na remontu motora ima.

Orao je podsjetimo tri sedmice radio smanjenim kapacitetom, dok je jednu sedmicu rad preduzeća bio potpuno prekinut. Markovićeva očekuje da će nadležni objektivno sagledati stanje i ove firme iz realnog sektora, kako bi izašla iz problema koje je privredi u cjelini napravila pandemija virusa korona.

“Orao” je jedan od kapaciteta namjenske industrije u Republici Srpskoj, koji je opstao i baštini tradiciju dugu više od sedam decenija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *