Aćimović: Dominira omikron; Institut će preporučiti ograničavanje okupljanja u Srpskoj /VIDEO/

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod 883 osobe od testiranih 1.652 laboratorijskih uzoraka, a preminulo je osam ljudi, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema mjestu prebivališta, 232 zaražene osobe su iz Banjaluke, 95 iz Bijeljine, 45 iz Kozarske Dubice.  RS je u petom talasu virusa korona. Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović rekla je za RTRS  da dominira omikron koji je nazaraznija varijanta virusa korona.

Prijedlog Instituta je da se bar na 14 dana pooštre mjere.

I u Bijeljini je procenat zaraženih jako visok. Situaciju dodatno otežava pojava respiratornih infekcija i gripa.

Zbog pogoršane situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja po svemu sudeći neće stati, federalna Vlada potvrdila je i nove mjere. Na snagu zvanično stupaju danas . One se uglavnom odnose na ograničeno okupljanje i primjenu pravila cijepljen-testiran-prebolio. Konferencija ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova BiH, biti održana do kraja januara, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Kovid potvrde u BiH.

Širom Srbije raste broj novozaraženih korona virusom. Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović rekla je za RTS da je dobro što omikron ostaje u nosu i grlu, a manje napada pluća, što je bio glavni problem sa delta sojem.

Za sada nema sumnje da je registrovan ijedan slučaj flurone u Crnoj Gori, odnosno kombinovane zaraze gripom i koronom. U ovoj zemlji od danas su na snazi nove mjere za ulazak. Brzina širenja omikrona ozbiljno ugrožava hrvatski zdravstveni sistem, zbog zabrinjavajućeg broja zaraženih ljekara i medicinskih sestara. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  u zdravstvenim ustanovama je pozitivno ili u samoizolaciji ukupno 800 medicinskih sestara i 353 ljekara.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.