2021. godina visokih cijena povrća, uskoro će semberski kupus nositi oznaku geografskog porijekla /VIDEO/

Bila je ovo godina smanjenih prinosa, ali visokih cijena povrća.Svemu je kumovala suša, nakon koje je usljed manje ponude potražnja za povrćem konstantno bila dobra.

Pitaju se povrtari da li će ovogodišnje dobre cijene moći pokriti ulaganja u proljetne radove koji će sasvim sigurno biti daleko skuplji.

Cijene kupusa bile su ove godine dva do tri puta veće u odnosu na prošlu godinu, međutim značajno je poskupila i proizvodnja. Stajići će novi ciklus proizvodnje rasada kupusa u plastenicima pokrenuti na svom imanju već za petnaestak dana. Stajići proizvodnju povrća i pšenice postavljaju na površini od osam do deset hektara, na tom nivou će biti i zanovljena u idućoj godini.

Poznato je godinama unazad da sa ovog imanja do kupaca stiže i kiseli kupus “Iz srca Semberije”. Sve što je u bazenima, usljed dobre potražnje izaći će pred kupce do kraja januara mjeseca.

U odnosu na 2020. godinu aktuelne cijene kiselog kupusa veće su za oko 60 odsto kaže naš safovornik.

Tehnologija proizvodnje i kiseljenja kupusa usavršena je u posljednjih pet godina, pa je i kvalitet kupusa besprijekoran. Ovih dana radimo i na zaštiti geografskog porijekla semberskog kupusa i naše iskustvo pretočićemo u javno dostupan dokument kaže Nikola.

Ono što je sigurno 2022-a biće godina u kojoj će do izražaja doći zaštita geografskog porijekla semberskog kupusa.

Crvena paprika koja je stasavala na njivama Stajića dala je ove godine dobar rod uprkos teškoj sušnoj godini, pa će se u atarima naći i dogodine.

Koliko to mogućnosti dozvoljavaju razmišlja se i o investicijama. Stajići su planirali da osavremene proizvodnju kojom se bave, te da intenziviraju posao u zaštićenom prostoru. U planu je i širenje kapaciteta za kiseljenje kupusa.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *