1. maj – Dan za otpor ili odmor? /VIDEO/

U znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vrijeme, širom svijeta obilježava se Međunarodni praznik rada – Prvi maj. Istina, kod nas i u regionu, sindikalna okupljanja i protesti sve su rjeđa pojava, dok s druge strane živi prvomajski uranak uz tradicionalna okupljanja u prirodi. Potražili smo odgovor, u kakvom raspoloženju 1. Maj dočekuju radnici i predstavnici sindikalnih organizacija.

Međunarodni praznik rada, 1. maj, posljednjih godina protiče bez protestnog okupljanja radnika u organizaciji sindikalnih centrala, ali se s druge strane izletišta pripremaju za prvomajski uranak i dobru posjetu. Ipak povodom Međunarodnog praznika rada u Regionalnom sindikalnom centru Bijeljina ističu da još uvijek insistiraju na famozne “tri osmice” – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja, što je i sami priznaju danas veoma teško ostvarivo. Govoreći o stanju poštovanja radničkih prava na nivou regije, Željko Nedić napominje da problema ima u privatnom sektoru.

Naša je misija i cilj da štitimo sva prava radnika, a u posljednjih pet godina urađeno je na tom putu mnogo toga kaže , Nedić.

Ukazuje da je radnicima na raspolaganju i Služba besplatne pravne pomoći, te da je kako navodi u posljednjih deset godina mnogo toga urađeno u korist radnika.

Na području regije Bijeljina egzistira 75 sindikalnih organizacija koje okupljaju oko 6.500 članova sindikata.

Za funkcionisanje sindikata, potrebna je koncentracija rada, stava su ekonomisti.

I dalje je na sceni odlazak domaćih radnika na rad u inostranstvo, dok s druge strane i domaćem tržištu nedostaje kvalifikovane radne snage.

1. Maj-Međunarodni praznik rada u istoriji nije politizovan i ako ima veze sa izborenim pravima radnika kaže Univerziteski profesor i sociolog Dragomir Vuković.

Kada je riječ o radničkim pravima, mi na sceni imamo krizu institucija, napominje on.

U vremenu brzog života, novih vrijednosti i globalnih ideologija s razlogom se postavlja pitanje smisla 1 maja. I uprkos negativnim trendovima Međunarodni praznik rada uz tradicionalni prvomajski uranak u prirodi proslavljaju mnogi, sa vjerom da će ipak nastupiti i doći neka bolja vremena po radnike i njihova prava, stava su stručnjaci.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *