Zloupotreba antibiotika sve veći problem /VIDEO/

Trenutna situacija je uzrok sve veće potražnje domaće i svetske populacije za imuno- hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima, probioticima i beta glukanom ili poznatim pojačivačima imuniteta. Od početka epidemije COVID-19 zabilježen je višestruki porast interesovanja za poznate imunostimulante, ali i druge vitamine i minerale koji podržavaju zdravlje cielog organizma. Kakva je situacija na području Bijeljine?

Pandemija COVID-19 dovela je do povećane upotrebe antibiotika, što će na kraju dovesti do većeg stepena bakterijske rezistencije koja će uticati na teret bolesti i smrti tokom pandemije , kažu stručnjaci SZO.  I u Srpskoj je u posljednje vrijeme primjetna zloupotreba antibiotika koji se koriste u onim stanjima koja nisu opravdana. Zbog toga će biti pojačana inspekcijska kontrola apoteka.

Na području Bijeljine tokom pandemije virusa kako smo saznali u gradskim apotekama povećana je potražnja za pojedinom vrstom lijekova među kojima prednjače antibiotici i antikoagulansi ili lijekovi protiv zgrušavanja krvi .

Kada je riječ o lijekovima iz grupe kortikosteroida u apotekama navode da se oni izdaju isključivo na recept ljekara.

Potražnja za vitaminskim i mineralnim preparatima u bijeljinskim apotekama je u ogromnom porastu od kada se pojavila epidemija virusa korona u Republici Srpskoj. Tokom  pandemije virusa korona povećana je  potražnja građana za mineralima cinkom i selenom, te vitaminima D i C koji su i najčešće korišteni suplementi, a ljekari ih preporučuju kovid pozitivnim pacijentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *