Život na selu ima perspektivu, gazdinstvo Nikolića u Velikoj Obarskoj primjer uspješne poljoprivrede /VIDEO/

Godina pandemije 2020. otežala je plasman u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje, pa se ista priča pričala i na farmama tovne junadi. Mnogi nakon što su s velikom mukom ispraznili turnuse, od ubacivanja teladi u tov su odustali.

Ova je godina na farme gdje se od ovoga posla nije odustalo donijela bolju priču. Nikolići u Velikoj Obarskoj, kraju poznatom po povrtarskoj proizvodnji drže i bikove. Stanje je kažu u sektoru stočarstva mnogo bolje, uz plasman dobra je i cijena.

Priča Branko da su se i na njegovom gazdinstvu prije nekoliko godina suočavali sa problemima u ovoj proizvodnji, pa je tov junadi na čekanju bio oko tri godine, danas već razmišljaju da proizvodnju unapređuju i šire kapacitete farme.

Nikolići hranu za stoku proizvode na vlastitom imanju, što je dodatno olakšalo troškove u stočarskoj proizvodnji, s obzirom da su ove godine žitarice pa tako i stočna hrana na veoma jakoj cijeni.

Vrijedni Semberci obično kažu da svaštare na svojim gazdinstvima, važno je kažu da se radi i privređuje. Tako i Nikolići osim bikova drže i krmače prasilje, ali na tržištu svinja kada je o cijenama riječ slika drugačija. Troškove proizvodnje godinama unazad sve je teže pokriti, pa posljedice prekomjernog uvoza u ovom sektoru domaće proizvodnje u najvećoj mjeri dolaze do izražaja.

Bez obzira na priče da mladi sela napuštaju, nisu rijetki ni drugačiji primjeri. Plodna oranica uporno opominje da zemlju treba obrađivati te da na selu vrijedi živjeti. I Branko uz ambiciju da dodatno proširuje farme, jasno je, od sela ne odustaje.

Mnogo je u ovom poslu rada i odricanja, pa i muke oko plasmana, međutim od održivosti proizvodnje uporni ne odustaju.

Povrće gospodari na ovom gazdinstvu na više od tri i po dunuma, gdje su našli svoje mjesto krastavac, paprika, kupus i karfiol. Kupus koji je prošle godine bilo teško prodati, ove godine proizvođačima donosi sigurnu zaradu.

Kupus na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci po kartonu trenutno košta od 12 do 15 maraka, dok je vreća od 7 do 10 maraka.

Paprika stasava u plasteničkom prostoru i tu su uslovi za proizvodnju sigurniji, jer se osjetljiva paprika lakše može sačuvati od neprewdvidivih vremenskih uticaja, koji često znaju presuditi proizvodnji na otvorenom polju.

Raskošan zeleni list crvene roge paprike svjedoči koliko se o proizvodnji ove godine brinulo na gazdinstvu Nikolića.

S obzirom na aktuelne cijene, nameće se i pitanje šta će povrtarima ove godine obezbijediti solidan prihod. U ocjeni su složni, da će to biti karfiol i kupus, što ne znači kažu da će i sljedeće godine biti tako, jer kod kupusnjača iskustvo iz ranijih godina svjedoči drugačije.

Povreće koje proizvode Nikolići plasiraju na kvantaškoj pijaci. Ima dana kada je teško prodati, ali i onih kada roba dobro ide, pa se u tome nađe računica.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.