Žitopromet: Od 1. marta počinju pripreme za proizvodnju /VIDEO/

Kompanija “Pavgord” iz Foče zvanično je  kupila i  nepokretnu imovinu “Žitoprometa” i tako postala vlasnik ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta iz Bijeljine. Kapije “Žitoprometa” trebalo bi da budu otvorene već  1. marta. Ova Kompanija ranije je izmirila potraživanja radnika i kupila pokretnu imovinu preduzeća.

Nakon  nešto više od godinu dana od otvaranja stečajnog postupka agonija oko bijeljinskog “Žitoprometa” je okončana. Na trećoj , ujedno i  posljednjoj licitaciji Fočanska kompanija “Pavgord” kupila je nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 miliona  KM i tako postala  100 % vlasnik ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta.

Tomić se u ime radnika zahvalio stečajnom upravniku Aleksandru Vićanoviću na relativno brzom okončanju stečajnog postupka.  Podsjetimo, agonija u “Žitoprometu”  traje od 2018.godine.

Radnici koji su sačekali ishod stečajnog postupka  uskoro mogu da se nadaju pozivu poslodavca za početak rada. U prvoj fazi pretpostavlja se da će biti potreban manji broj radnika. Prije stečaja u ovom preduzeću radilo je 113 radnika.

Od prvog marta prvi radnici bi već trebali da budu na svojim radnim mjestima.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se prije dvije godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk.  Problemi su trajali godinu dana, a stečajni postupak otvoren je  u decembru 2019. godine.

On je podsjetio da je nepokretna imovina “Žitoprometa” ponuđena prvo po cijeni od 9,28 miliona maraka. Na posljednjoj licitaciji prodata je po troduplo manjoj cijeni.

Od pokretanja stečaja u “Žitoprometu” je   angažovano  pet radnika,koji su štitili  održavali imovinu.

Istakao je da su svi pogoni funkcionalni i da se samo čeka trenutak kada će se radnici vratiti  na posao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *